Петък, 21 Май 2021
    
Созопол

Созопол ще има паметник на Васил Левски

  19.02.2021 13:28  
Созопол ще има паметник на Васил Левски

По повод 148-та година от обесването на Апостола на свободата Община Созопол разкрива дарителска сметка за изграждане на негов бюст-паметник

Община Созопол в лицето на кмета Тихомир Янакиев и главния архитект Радост Георгиева обмениха идеи за мястото, където да бъде издигнат бюст-паметникът на един от най-великите герои на България – Васил Левски, като най-подходящи се оказват алеите около фонтана в градската градина на Созопол. Мястото е любимо както на жителите на града, така и на хилядите туристи, които го посещават всяка година, и има достатъчно пространство за събиране на хора при ритуали по полагане на венци и цветя. 

Повод за това е 148-та годишнина от обесването на Дякона, в негова памет и почит към множеството му идеи и дела за революция и освобождение на Родината, както и изпълнението на решение по докладна записка № 459/05.06.2020 г., внесена от председателя на Общински съвет Георги Пинелов.

Както се посочва и в докладната, в дни като днешния, созополчани чувстват празнота от това, че няма къде да поставят цветя и да отдадат почит на най-великия български революционер. Изработването и поставянето на паметника цели да запълни тази празнина в сърцата на жителите на хилядолетния град, да обогати обществения живот на града и да даде възможност бъдещите поколения да бъдат близо до националния герой Васил Левски.

По изработката на паметника вече работи изкусният художник Иван Бахчеванов, а макет на творбата може да бъде видян в Художествената галерия. Бронзовият бюст ще бъде разположен на каменен постамент, а височината на творбата ще бъде 2,70м.

Необходимата сума за изработка на паметника е в размер на 13 000 лв. като за целта Община Созопол разкрива дарителска кампания за нейното набиране. Всеки желаещ да допринесе за това дело, може да го направи на следната банкова сметка:

Банкова сметка на Община Созопол

при Централна Кооперативна банка:

IBAN: BG 54 CECB 97908479 9626 02

Код по Вид плащане: 445100

Паралелно с даряването на средства е нужно лицата да подписват два екземпляра на договор за дарение, в който изрично да бъде посочена волята на дарителя, а именно: „изграждане паметник на Васил Левски“. Договорът е наличен в клоновете на ЦКБ, както и на сайта на Община Созопол.

https://www.sozopol.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=10223:-148-&catid=131:2012-06-05-11-24-06


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати