Четвъртък, 20 Май 2021
    
Бизнес Малко Търново

Покрай COVID-рехабилитацията: Да се възстанови климатолечението в Странджа

  19.02.2021 13:21  
Покрай COVID-рехабилитацията: Да се възстанови климатолечението в Странджа
Едно от най-подходящите места за възстановяване и профилактика е Странджа и сертифицираният за това район на Малко Търново

Дона МИТЕВА

Да се включи районът на Странджа в програмите за възстановяване и профилактика на хора, прeкарали COVID-19 и по този начин да се възроди климатолечението в Странджа чрез реализация на общи регионални туристически програми за активен здравен и природен туризъм целогодишно. С такава идея излизат представителите на туристическия бранш от региона. Зад нея застават асоциация „Рафаел-инфо, култура и туризъм, Бургаската регионална туристическа асоциация, туристическата камара в Приморско. Очаква се идеята да бъде подкрепена и от общините Малко Търново, Царево, Приморско, Созопол и Средец.

Писмо, изпратено до проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването, и до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, излага мотивите за това предложение. А повод е обявената „Постковид програма за консултиране и рехабилитация на пациенти преболедували COVID-19“.

„Това е район с доказано най-силно лечебно въздействие и профилактика при белодробни заболявания, астми и дихателни проблеми. Той е добре познат на нашите учени, лекари и специалисти още по социалистическо време. Районът е изследван дори и от чужди учени, за което има страници с научен материал“, се казва в изложението.

Поради липсата на санаториуми в Странджа, се предлага да се регламентира и даде достъп на определени подходящи места за настаняване в района, в които да се провежда както настаняването, изхранването, така и съответните процедури, определени за лечение, профилактика и рехабилитация, финансирани със средства от Здравна каса.

От бранша са готови да представят такива места, които могат да се използват в района и разполагат с нужните условия и допълнителни средства, които да осигуряват не само настаняване, но и съответните програми препоръчани от медицинските лица при провеждане на  профилактичните или възстановителни процеси.

„Това ще даде много възможности на хората, търсещи следлечебна профилактика за посещения на района. Ще възвърне някогашната слава на лечебните свойства на въздуха, ще допринесе много за заетостта в Странджа, както и за  цялата местна икономика, която и преди пандемията бе в немилост“, коментира Валентин Атанасов от „Рафаел-инфо, култура и туризъм, подчертавайки, че затова е и настояването районът да бъде включен официално към вече представените програми и здравни пътеки, а дори и да се добави като нова възможност за възстановяване и профилактика чрез климатолечение.

За нуждите от медицински лица вносителите на писмото предлагат  да бъдат ангажирани лекарите в общините, които да координират и наблюдават съответните програми и направления, дадени от лекуващия или личен лекар.

 


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати