Понеделник, 24 Май 2021
    
Бизнес Бургас

Алтернативни видове туризъм – предпоставка за повишаване на устойчивостта на туристическия бизнес в трансграничния регион

  16.02.2021 14:12  
Алтернативни видове туризъм – предпоставка за повишаване на устойчивостта на туристическия бизнес в трансграничния регион

През есента на 2020г. стартира нов проект по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция изпълняван от Търговско промишлените палати на Бургас и Кешан. Двете бизнес организации за втори път си партнират успешно в реализирането на проект целящ укрепването на взаимните отношения между туристическия бизнес от двете страни на границата, изграждането на устойчиви партньорства и подобряване на условията за развитие на съвместни туристически дестинации.

И в двата трансгранични региона - Бургас и Кешан, има доста сходни предпоставки за развитие на туризма - красива и разнообразна природа, дълги пясъчни плажове, природни и културно-исторически забележителности и др.

Друга обща черта е, че и в двата региона / в различна степен / е развит предимно морският рекреативен туризъм.  Това определя и основния проблем за развитието на устойчив туризъм, тъй като сезонът, особено в по-малките курорти, е много кратък, максимум 3 месеца, което прави невъзможно пълноценното използване на изградената инфраструктура и предлаганите възможности от природното и културното наследство.

Освен това сезонният характер на морския туризъм води до нередовна заетост и възпрепятства целогодишната реализация на наличната работна ръка, неравномерно потребление на стоки и услуги, което пряко влияе върху оборота на туристическия бизнес, както и върху приходите в държавния и общинския бюджет.

Развитието на алтернативни форми на туризъм, цел на настоящия проект, ще се отрази върху качеството на предлаганите туристически услуги, тяхното разнообразие и следователно увеличаване на туристическия интерес, удължаване на туристическия сезон и ще има положително въздействие върху регионалния бизнес и нивата на заетост.

Това ще стимулира държавните и общинските власти да създадат предпоставки за по-добро използване на възможностите, предлагани от природата, културното и историческото наследство на двата региона.

Ще бъдат създадени предпоставки за подобряване на връзките между туристическия бизнес от двете страни на границата. Това ще бъде постигнато чрез обмен на добри практики и тематично обучение на представители на целевите групи за възможностите за развитие на алтернативни форми на туризъм, съвместно разработване на нови услуги и дестинации и следователно повишаване на конкурентоспособността на туризма чрез допълване на туристическите продукти.

Реализирането на дейностите по този проект ще бъде от полза и за партньорските организации. Търговско-промишлените палати в Бургас и Кешан са водещи работодателски организации в своите региони и изпълнението на този проект ще допринесе пряко за изпълнението на техните цели и задачи, а именно за подкрепа на регионалния бизнес, за създаване на условия за развитие на предприемачеството и за укрепване на трансграничните отношения чрез увеличаване на обмена на хора, стоки и услуги между компаниите от партньорските региони.

Административният капацитет на партньорските организации ще бъде увеличен и ще бъдат създадени предпоставки за по-нататъшно укрепване и развитие на трансграничните контакти в други сектори на икономиката.

 

Основни дейности

Основните дейности на проекта ще бъдат изготвяне на анализ за потенциала за алтернативен туризъм в двата трансгранични региона; Запознаване на представители на целевите групи с потенциални обекти и изготвяне на Насоки за развитие на алтернативни видове туризъм в регионите на Бургас и Кешан; Обучение на представителите на целевите групи за придобиване на капацитет и умения за разработване на алтернативни туристически маршрути; Разработване на примерни маршрути, включващи най-перспективните обекти за алтернативен туризъм в двата региона; Популяризиране резултатите от проекта сред местна и държавна администрация, НПО, браншови организации с цел планиране на тяхната бъдеща дейност; медийно отразяване.

Целеви групи

В дейностите по проекта ще бъдат привлечени малки и средни предприятия, предоставящи туристически услуги, собственици на хотели и ресторанти, транспортни фирми и заети в сферата на обслужващия бизнес; Туроператорски фирми и образователни институции, занимаващи се с разработването на туристически продукти; Структури на държавните и общински власти, НПО и професионални сдружения, работещи в областта на туризма.

Очаквани резултати

В резултат от дейностите по проекта ще бъдат разработени и популяризирани анализи за потенциала за алтернативни форми на туризъм и Насоки включващи най-перспективните обекти в регионите. Ще бъдат създадени 4 примерни маршрута, които ще се предлагат на туристическия пазар и ще бъдат основа, заедно с Насоките, за разработване на нови туристически услуги. Ще бъдат създадени нови бизнес партньорства между фирми от туристическия сектор от двете страни на границата. Ще бъдат създадени предпоставки за разнообразяване на туристическите услуги и удължаване на сезона.

Проведени мероприятия до момента

На 16 и 17.09.2020г. се проведе първата работна среща между екипите по проекта от двете партньорски организации. Домакин на срещата бе ТПП Кешан. Бяха обсъдени началните стъпки в изпълнението на проектните дейности, разпределени бяха основните задачи и задължения на екипите при осъществяване на съвместните мероприятия и разработването на предвидените материали. Набелязан бе и резервен план за работа, който да позволи продължаване на дейността при непредвидени обстоятелства , свързани с наложени ограничения и забрани поради пандемията от COVID-19

Първоначална конференция в Бургас

На 26 и 27 ноември 2020г. Бургаска търговско-промишлена палата и

Търговско-промишлена камара на Кешан, Турция -

Проведоха първото съвместно мероприятие - Първоначалната конференция на проекта.

Целта на събитието беше да запознае заинтересованите представители на целевата група и широката общественост с дейностите по проекта, неговите цели и задачи и очакваните резултати. При стриктно спазване на всички противоепидемични мерки за провеждане на срещи на закрито на представителите на бизнеса и медиите от двете страни на границата.

бяха представени регионите на Бургас и Кешан и възможностите, които те предлагат за съвместно развитие на туризма.

В своите презентации партньорските организации представиха подробно описание на дейностите, методите за тяхното изпълнение, целевите групи, които ще бъдат включени и очакваните крайни резултати от изпълнението на проекта. Стана ясно, че настоящият проект е един вид

надграждане на резултатите от предходен съвместен проект на двете организации, завършен успешно преди няколко години.

Опознаването на двата региона сега помага за по-нататъшното развитие на възможностите за включване на алтернативни форми на туризъм, които могат да бъдат предпоставка за удължаване на туристическия сезон и

привличане на клиенти с различни интереси.

По време на срещите беше изразен интерес от представителите на туристическия бизнес на двете страни за задълбочена работа и активно участие в събитията по проекта.

По проекта предстоят проучвателни пътувания, дискусионен форум и обучение, които ще осигурят необходимата основа за туристическите предприемачите да изградят успешна стратегия за привличане на нови групи туристи, задълбочаване на бизнес контактите с партньори от съседната държава и като резултат развитие на устойчив трансграничен туризъм.

 

Тази публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз по Interreg-ИПП програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция 2014-2020. Съдържанието на тази публикация е отговорност на БсТПП и по никакъв начин не отразява мнението на Европейския съюз и Управляващия орган на програмата.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник