Неделя, 26 Дек 2021
    
Бизнес Любопитно

Водна площадка за дронове в Мандра чака реализация

  14.02.2021 18:52  
Водна площадка за дронове в Мандра чака реализация

Дона МИТЕВА

След големия интерес към материала, свързан с 10-годишнината от сглобяването на първия хидроплан в Бургас и успешния негов полет във водите на язовир „Мандра“, който вестник „Черноморски фар“ публикува, продължаваме да търсим отговори на въпроса как се развива проектът “Полет над бургаските езера“. Идея, която се тиражира от няколко години и цели да направи град Бургас още по-атрактивен за туристи и гости.

„Към момента разделихме идеята на етапи. Първият етап е изграждане на водна летателна площадка за опериране на безпилотни летателни апарати (дронове) в района на язовир „Мандра“, казва  Иво Барзов, председател на Българо-италиански център „Да Винчи“, който е застъпник на идеята за развитието на полети с хидроплани над бургаските езера.

„Колеги от Българска фондация Биоразнообразие в Бургас също проявиха интерес към идеята. След редица работни срещи структурирахме предложение до потенциален бенефициент, съдържащо: описание на идеята, подходяща мярка за финансиране, прогнозен размер на разходите и консултант за проекта.

Очакваме решение по нашето предложение, като отчитаме сложността на ситуацията и всички неблагоприятни икономически последици за региона, породени от пандемията“, коментира председателят на сдружението. 

През 2019 година по покана на Българо-италиански център „Да Винчи“ в Бургас пристигна г-н Чезаре Бай от най-стария аероклуб за хидроплани в света - Аероклуб Комо, Италия. За няколко дни той успя да разгледа региона, включително и от въздуха, и сподели своето мнение, а то е, че възможностите на Бургас за полети с хидроплани са неограничени.

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Рунд пореден за парламент, кой ще донесе промяната
  27.09.2021 09:18      

Силвия ШАТЪРОВА Рунд пореден за парламент на 14 ноември, уморен ли е народът от избори, п