Неделя, 16 Май 2021
    
Бургас

И от СЕК настоявят за присъствена сесия през февруари

  13.02.2021 14:32  
И от СЕК настоявят за присъствена сесия през февруари
До октомври заседанията се провеждаха в зала\"Бойчо Брънзов\"

Обсъждането и гласуването на общинския бюджет за 2021 год. е прекалено важно и ключово за жителите на община Бургас, за да бъде проведено онлайн, при положение че през последните няколко заседания ставаме свидетели на технически неуредици и проблеми. Такива се случват най-вече, когато думата има представител на опозицията . Категорични сме, че предстоящото заседание на Общинския съвет трябва да бъде в нормалната, „присъствена“ форма  - твърдят съветниците от ПП „Средна европейска класа“ в специална позиция по повод решението сесията да се проведе онлайн.

Според председателя на групата Константин Бачийски има пределно ясно разписан протокол и изисквания на здравните власти за спазване на противоепидемични мерки, които позволяват провеждането на заседание в закрито помещение  дори и в усложняващата се ситуация с броя на заболелите от „коронавирус“.

На проведения председателски съвет Константин Бачийски е гласувал против предложението на администрацията обсъждането и гласуването на бюджета да се проведе чрез онлайн заседание.

„И в момента хиляди жители от община Бургас всеки ден работят на „първа линия“  и излагат здравето и живота си на голям риск. Дори децата на нашите съграждани са в детските градини и в училищата. Не смятам, че общинските съветници  са нещо по-специално и заради това да не могат да вършат работата си, както всички други хора. Ето защо настояваме с моите колеги гласуването на  общинския бюджет да е присъствено“  - коментира Константин Бачийски.

Според него пътниците в автобусите от градския транспорт в Бургас се намират в много по-голяма опасност от евентуален контакт с носител на вируса, отколкото петдесетте и един съветника, който се разполагат на два метра един от друг в предвидената за 800 зрители спортна зала „Бойчо Брънзов“ и спазват дистанция.

На този фон звучи нелогично това, че администрацията предвижда да проведе присъствено гласуване за избор на обществен посредник, а по не по-малко важния въпрос за приемането на бюджета планира онлайн заседание.

Зам. председателят на ПП „Средна европейска класа“  припомня, че през октомври месец броят на заболелите от коронавирус в Бургас беше много по-голям от този в момента, но тогава въпреки всичко заседанието на Общинския съвет беше присъствено.

Бачийски посочва като сериозен недостатък на онлайн заседанията и това, че често възникват технически проблеми и се губи интернет връзката, което води до сериозни пропуски в обсъждането на докладните.

Съветникът се позовава на събитията от последната сесия, когато само няколко от участниците в заседанието успяха да активират видео-конферентната си връзка при една от проверките на кворума.

Аз и моите колеги настояваме бюджетът да се обсъжда на живо в зала „Бойчо Брънзов“ при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки, защото иначе остават съмненията, че мнозинството иска да прокара своя вариант на бюджета, с колкото се може по-малко корекции и критика от страна на опозицията-  категоричен е Константин Бачийски.

Припомняме, че днес от ДБГ се възпротивиха  на решението да се проведе онлайн заседанието заради завишените случаи на Ковид. Решението е взето на председателски съвет на ГЕРБ, БСП и СЕК.

 


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Иванка Делева, уредник в Историческия музей: Бургас успява по най-добрия начин да оползотвори свободата си
  06.02.2021 10:13      

Днес се навършват 143 години от Освобождението на града от османско робство.