Понеделник, 17 Май 2021
    
Бургас Култура Любопитно

Тракийското вино е оцеляло и до наши дни

  13.02.2021 12:26  
Тракийското вино е оцеляло и до наши дни

Древните пиели божествената напитка само по специални поводи

Гърците го разреждали с вода

 

Георги РУСИНОВ

 

Знаехте ли, че тракийското вино е оцеляло и до наши дни? Да, има запазени сортове лози в Мелнишко. Там и виното е най-близо на вкус до това на древните ни прадеди. Това разказа археологът Гергана Данабашева пред „Черноморски фар“. От няколко дни е открита изложба в Археологическия музей, където на четири табла е подготвена доста любопитна информация за връзката на траките и гърците с бог Дионис и божествената напитка.

„Изложбата е посветена на 14 февруари, който ще бъде един троен празник. Освен Трифон Зарезан и Свети Валентин, ще празнуваме и професионалния празник на българския археолог. Изложбата ще бъде изложена до края на месец февруари. Чрез таблата, които са с интересни текстове, посетителите ще могат да се запознаят с древните обичаи, свързани с виното. Направили сме го интересно, с илюстрации. Също така те са тематично свързани с наши артефакти, които са изложени тук, в музея“, коментира Данабашева.

Така например посетителите могат да видя уникални гръцки кратери, в които са смесвали виното с вода. За разлика от тях траките са го пиели неразредено.

„На тях (б.а. съдовете) е изобразен бог Дионис с неговата весела свита. На таблата е обяснено какво представляват те и това ще е интересно за широката публика. Могат да бъдат видени и едни уникални амфорни печати, които от изследователска гледна точка проследяват пътя и търговията на виното. Също така как са го пиели древните траки и гърци; самите празници, какво са организирали в чест на бог Дионис; съдове, с които са пиели виното, сервизи и други“, разказва археологът.

Докато при гърците виното е било за ежедневна употреба, то за траките е представлявало божествена напитка.

„На много изображения виждаме героя, на когото победоносно му бива поднасяна чаша с вино, която той вече като отпива, се равнява на царя. Социалният му статус става друг. Всички са чували за прословутата тракийска медовина, която е описана още в древногръцката поема „Илиада“. Там се споменава как тракийският цар е доставил вино на Агамемнон в неговата шатра, за да се черпят героите. Виното се описва като много ароматно, гъсто, сладко, благоуханно. Това е тракийското вино“, обяснява Данабашева.

Тъй като се е приемало като сакрална напитка от траките, виното се е пиело само по празници, пиршества и ритуали. За специалното значение на виното за древните обитатели на нашите земи говорят и най-знаковите тракийски съкровища, в които има специални златни съдове за вино. Очевидно обикновените хора не са притежавали такива.

„Да, за траките пиенето на вино е било не битово, а нещо божествено. Те се идентифицирали с бога, тъй като са смятали, че чрез виното той влиза в телата им“, казва тя.

Изложбата може да бъде разгледана от бургазлии и гости на града до края на февруари.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Иванка Делева, уредник в Историческия музей: Бургас успява по най-добрия начин да оползотвори свободата си
  06.02.2021 10:13      

Днес се навършват 143 години от Освобождението на града от османско робство.