Неделя, 26 Дек 2021
    
Бизнес Бургас

БРТК: Няма концепция за лято 2021г. и входящия туризъм

  10.02.2021 17:38  
БРТК: Няма концепция за лято 2021г. и входящия туризъм

От седмица държавите по света обявяват своите правила за посрещане и обслужване на чуждестранни туристи. Повечето от тях премахват ограниченията за влизане в страната на туристи поставили двете дози на ваксината, а за останалите остава изискването за тест. Обезпокоително е, че нашите съседки Гърция и Турция вече направиха своите договорености за посрещане на руски туристи по техните курорти, а България не  е постигнала никакъв напредък в това отношение. По този повод БРТК отправя следните въпроси към министъра на туризма, които изискват спешното разрешаване. Това пишат в писмо до министъра на туризма Марияна Николова от Бургаската регионална туристическа камара. Те изразяват своето притеснение от липсата на концепция за сезон лято 2021г. на министерство на туризма. Покрай наболелите проблеми на изходящия туризъм министерството забрави за принципа на планираност в туризма и наближаващото лято, казват от структурата и питат  какви мерки се предприемат за стимулиране на туристопотока, за да се избере България пред нашите съседки Турция и Гърция, а по Черноморието и пред Грузия? Туристи желаещи да посетят страната ни, на които са поставени две дози ваксина ще могат ли да влязат в страната без да подлежат на PCR тест и карантина?

Не се пропуска да се попита и какво се предвижда за визовия режим за туристи от трети страни.

Министър Николова ясно заяви на срещата в Бургас огромното желание  на руските туристи да почиват по българското Черноморие, но утежнената ситуация по издаване на визи може да погуби още в зародиш техния ентусиазъм да изберат България, предупреждават от БРТК.

Входящият туризъм реализира голяма част от приходите в сектора - 3.9 млрд. евро не само за хотелите, но и за всички съпътстващи дейности през 2019 г. С настъпването на пандемията у нас входящият той търпи огромни загуби и трудности в работата си .

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Рунд пореден за парламент, кой ще донесе промяната
  27.09.2021 09:18      

Силвия ШАТЪРОВА Рунд пореден за парламент на 14 ноември, уморен ли е народът от избори, п