Понеделник, 03 Май 2021
    
Бизнес

След публикация на ЧФ! Част от туристическия бранш се обяви против да номинира свои кандидат-депутати

  02.02.2021 12:12  
След публикация на ЧФ! Част от туристическия бранш се обяви против да номинира свои кандидат-депутати

Дона МИТЕВА

Бургаската регионална туристическа камара е НПО и като такава в устава й е посочено, че не се обвързва с политически партии по никакъв начин. Готови сме да изслушаме програми, виждания, планове на представители от всички политически партии, да обменим с тях нашия опит и да изкажем предложения за развитието на сектор туризма по нашето Черноморие. Да съдействаме в законовите рамки за тяхното осъществяване, ако те са в полза на нашите членове, но обвързването с партийна ориентация не би следвало да е приоритет на неправителствените организации. Това написа ръководството на камарата. А поводът е информация на faragency.bg, в която се казва, че “Сдружение „Рафаел - инфо, култура и туризъм” - Бургас, Соня Енилова от Бургаска регионална туристическа асоциация, Яница и Иван Диневи от туроператорска и транспортна фирма „Динита”, Павлина Русева от Национално сдружение „Обединение бъдеще за туризма”, Иван Кирязов от БРТК, Туристическа камара Приморско и други представители на туризма и организации в областта предприемат стъпки за изпращане в парламента на свои представители.

„Подкрепянето на личност означава обвързаност с една от партиите за бъдещите парламентарни избори, коте означава, че ние заставаме зад идеите и програмите на партията, от която е излъчен кандидата. Това е в разрез с нашите правила. Всеки гражданин на Република България трябва да гласува по съвест и ние нямаме морално право да въздействаме по какъвто и да е начин върху това тяхно право“, се казва още в писмото.

В него се подчертава, че камарата не е упълномощавала никого от членовете си да заема позиция по въпроса и не е присъствала на  среща по дадения повод.

„Подобни действия и изказвания от името на УС на БРТК и неговите членове ни навеждат на мисълта, че се търси лично облагодетелстване от предложението, което компрометира още в зародиш подобна идея и е недопустимо за членовете на най–голямата неправителствена организация в региона“,  се заключава от ръководството на камарата, макар никъде да не упоменато изказване от името на управителния съвет на камарата.

Дали  и как туристическият бранш ще се защитава в бъдеще в усложнената обстановка предстои да видим. На този етап – едно е ясно: той е разединен. Това се показва не само от различните становища по дадения казус, а и от факта, че съществуват безброй сдружения представляващи по различен начин бранша.

 

 


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати

Мнения

Мнения
Тодор Стамболиев, обществен посредник на Бургас: През годината за помощ ме потърсиха 655 души
  01.02.2021 16:49      

„Натрупах безценен опит в работата си, мисля, че успях да открия необходимия баланс между критиката и добрия тон при разрешаване на отделни казуси“, казва той