Понеделник, 03 Май 2021
    
Средец

В Средец проектобюджетът е 22 млн. лева

  02.02.2021 10:54  
В Средец проектобюджетът е 22 млн. лева

Силвия ШАТЪРОВА

За тази година проектобюджетът на община Средец е завишен с близо 3,5 млн. лева. Така от 18,5 млн. за 2020 година рамката му за 2021 ще е 22 млн. лева. Завишението е с 18% и идва от държавно делегираните дейности. Целевата субсидия за капиталови разходи ще е 1 250 000 лева, тя също е увеличена с 12%. „Ще изпълним изключително амбициозната строителна програма на общината, за капиталовата програма са осигурени средства“, заяви кметът на общината Иван Жабов.

Ще бъдат ремонтирани улици „Бачо Киро“, „Васил Левски“, част от „Осми март“  и Дома на народната армия в града, сред големите обекти е ремонт на читалището в Дебелт, както и основни отсечки от четвъртокласната пътна мрежа като пътя между Суходол и Русокастро, Орлинци - Загорци, както и отсечката Средец - Белила - Проход, ще бъдат почистени и храстите по тях. Планиран е ремонт на парка в града, който ще премине през три етапа. Тази година ще се подменят осветителните тела и пейките.

„Чакаме да подпишем договор за подмяна на улично осветление на Средец“, допълни още Жабов.

През тази година не се очаква повишение на местни данъци и такси, с изключение на таксата за товарни камиони, които преминават през пътни отсечки на територията на общината и разбиват асфалтовото покритие. Това е заложено с промени в общинска наредба, която ще бъде гледана от общинските съветници.

За подмяна на дъждовната канализация в града, която идва от Средното дере общината ще кандидатства чрез областния управител пред Фонда по бедствия и аварии. Отново от там се очакват пари за ремонта на два моста - преди село Голямо Буково и този по пътя Белила - Средец.

„След последния порой се отвориха проблеми по улица „Мичурин“ в Средец и улицата около Кооперативния пазар, където ще се подмени асфалтът, заяви още Жабов. Общата сума за четирите обекта е на стойност 600 000 лева.  Той е убеден, че като се направи ремонт на дъждовната канализация, ще се справят с незаконните сметища, които водата довлича в града.

„Има вариант и да кандидатстваме по проекта за рехабилитация на общинската болница. В момента всичко е в начален етап. На първо място ще направим всичко възможно да купим рентген.

Другото, което е, завишени са и параметрите за зимно поддържане и снегопочистване между със 7-10 процента. Имаме достатъчно средства, даже и нещо да ни изненада, така както беше с дъждовете, да бъдем подготвени финансово и да реагираме веднага“, допълва Жабов.

Парите никога не достигат, но се вместваме в рамката на бюджета. Затова ремонтите на улиците ги планираме през годинитe, каза още той.

 

 

 

 

 

 

 

 


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати

Мнения

Мнения
Тодор Стамболиев, обществен посредник на Бургас: През годината за помощ ме потърсиха 655 души
  01.02.2021 16:49      

„Натрупах безценен опит в работата си, мисля, че успях да открия необходимия баланс между критиката и добрия тон при разрешаване на отделни казуси“, казва той