Неделя, 02 Май 2021
    
Любопитно

Дават Атанасовското езеро като пример за добре поддържана влажна зона

  31.01.2021 14:21  
Дават Атанасовското езеро като пример за добре поддържана влажна зона

2-ри февруари е Световен ден на влажните зони и екип на проект “Лагуната на живота“ ще гостува на „Турове с кауза на Травентурия“ чрез онлайн събитие във фейсбук и ще представи един от най-забележителните български примери за добре управлявана и поддържана влажна зона - Атанасовското езеро.

Разположено в рамките на Бургас, езерото демонстрира как една защитена територия може да функционира в полза на природата и подкрепа на разумното ползване на природни ресурси - сол, лечебна кал, луга и др. В търсене на нови начини за дългосрочно и устойчиво опазване на лагуната, екипът на Българска фондация Биоразнообразие създаде специален Фонд за най-спешните и неотложни природозащитни дейности. 

Всяка година на 2 февруари, отбелязваме Световния ден на влажните зони, за да повишим глобалната информираност за голямото значение на влажните зони за хората и нашата планета. Втори февруари също е повод за отбелязване подписването на Рамсарската конвенция за влажните зони в иранския град Рамсар през 1971 г. Тази година се честват 50 години от подписването й, а България е една от първите страни, които се присъединяват към Конвенцията и в момента има 11 места, включени в световния списък на влажните зони известни като Рамсарски места.

„Влажните зони и водата“ e темата на Световния ден през 2021, която поставя акцент на влажните зони като източник на сладка вода и насърчава действия за тяхното възстановяване и спиране на загубата им.

Изправени сме пред нарастваща сладководна криза, която заплашва хората и нашата планета. Използваме повече сладка вода, отколкото природата може да осигури, и унищожаваме екосистемата, от която водата и целият живот зависят най-много - влажните зони.

Кампанията през 2021 подчертава приноса на влажните зони за количеството и качеството на сладководните води на нашата планета. Водата и влажните зони са свързани в неразделно съжителство, което е жизненоважно за живота, нашето благосъстояние и здравето на нашата планета.

Представяме ви интересни материали на Рамсарската конвенция за влажните зони, от които може да научите всички новости по темата. Инфографиките са преведени от MedWet, а брошурата от екипа на проект Лагуната на живота. 

Подобряването на водната циркулация, премахването на колебанията в солеността и водното ниво, създаването на нови гнездови територии са само част от дейностите в езерото през следващите години, които ще доведат до по-доброто управление на крайбрежната лагуна. Те се случват благодарение на LIFE проекта „Лагуната на живота“, изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие, Черноморски солници АД, БДЗП и „Заедно 2011“.

За повече информация: Радостина Ценова, комуникации, Лагуната на живота, БФБ - 0896798908


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати