Събота, 15 Яну 2022
    
Общество

Покрай истерията с COVID 19: Онлайн търговията с лекарства процъфтява

  29.01.2021 09:59  
Покрай истерията с COVID 19: Онлайн търговията с лекарства процъфтява

Ина ПЕТРОВА

Страхът от коронавируса и истерията около дефицита на лекарства в края на миналата година доведоха до нов феномен. Все повече хора масово купуват в нета илачи, рекламирани като помощници в борбата срещу новия вирус. Бумът на електронна търговия на медикаменти увлече хиляди потребители на социалните мрежи, където се рекламират продуктите.

Един от търсените напоследък продукти е кардиолът. Той нашумя около информацията, че COVID-19 засяга кръвоносните съдове и е рисков за хората със сърдечносъдови проблеми. Един от сайтовете, който го предлага, го описва като средство с комплексно възстановяване на кръвоносната система при развитие на хипертония. Продуктът можел да се използва от хора на всяка възраст и независимо от стадия на развитие на хипертонията. Проверката ни показва, че сайтът е регистриран в Украйна, има телефони за контакт и форма за обратна връзка. Цената на медикамента е символична – под 4 лева. Препоръчват ни обаче да си го купим поне за минималния курс за профилактичен прием, който е 40 дни. Опаковката съдържа 30 капсули, пие се 3 пъти на ден. Простата сметка показва, че трябва да купим поне няколко опаковки, ако пък искаме да има „консолидиран“ ефект – поне дузина. Подобни оферти изобилстват в интернет пространството, често ни изскачат и като реклама в социалните мрежи. Цените на някои са доста атрактивни, а като добавим и желанието на хората да се предпазят от последствията на новия вирус покупките нарастват стремглаво.  

Засилен интерес в нета се отчита и към масло от риган. От там научаваме, че по-нови проучвания доказват, че активните вещества на етеричните масла като риган, кимион, лаврово масло и чаено дърво могат да повлияят на семейството на коронавирусите. „Тези изследвания не твърдят, че етеричното масло може да лекува коронавирус“, застраховат се авторите. Но посочват, че благодарение на тях се създава мощна бариера за проникването на вируса и той се убива още на входа. Препратки ни изпращат по време на чумата през 17 век в Европа. Тогава група хора вземали ценности от трупове, убити от чумата, и ограбвали изоставени къщи. След като били арестувани, трябвало да признаят, че не се заразили, тъй като втривали специална инфузия от билки с антисептични и антивирусни ефекти. След подобни обстойни исторически препратки и дани от различни изследвания, се предлагат и самите препарати. В мрежата масло от риган може да се намери за различни цени. 10 мл струва 19,95 лв, но на промоция ще ви свалят 5 лева, друг онлайн търговец ни оферира 30 мл за около 25 лв. 

У нас търговията на лекарства в мрежата е разрешена само ако продуктите са без лекарско предписание. Продажба на антибиотик, например, по интернет е абсолютно забранена. Търговците също подлежат на специален регистрационен режим.

Потърсихме за коментар експерти доколко е законна подобна на тази търговия, при условие че става дума за чужди сайтове, а не за български  онлайн аптеки.

„Препоръчвам на гражданите, ако ще закупуват някакво лекарство, първо то задължително трябва да е без лекарско предписание, и второ това да е от интернет сайтове на аптеки и дрогерии, които са регистрирани в Изпълнителната агенция по лекарствата като аптеки, които имат право да извършват онлайн търгтовия с лекарствени продукти, хранителни добавки, козметика и други разрешени за търговия по интернет“, коментира председателят на Регионалната фармацевтична колегия Любима Бургазлиева.

Тя препоръча, ако имаме съмнения да направим консултация с лекар или фармацевт, защото е важно какви други лекарства приема човек, какво му е здравословното състояние и да се прецени дали даденият медикамент ще му помогне, или ще му навреди.

Експертите посочват, че е добре онлайн-търговецът да има и физически позициониран обект, за да може да се направи такава консултация. Независимо дали е производител, или търговец, който препродава продукти, порталът му задължително трябва да има регистрация в Агенцията по лекарствата. „Ако в сайта няма предложена консултация, посъветвайте се с вашия фармацевт, аптека има на всеки ъгъл, фармацевтите са най-достъпните медицински специалисти“, подчертава Бургазлиева.

Нерегламентирана ли е подобна продажба на медикаменти в интернет ще кажат контролните органи. Един от тях е Националната агенция за приходите. Електронните магазини се наблюдават и контролират на национално ниво, като обект на контрол са паричните обороти и отчитането им. Експерти коментират, че това е сложно законодателство, изисква се обмен на данъчна информация, както и много сериозно познаване на данъчните закони, проследяване на парични потоци, взаимодействие с чужди партньори.

Паралелно с това продължава съвместната работа по създаването на алтернативен механизъм за отчетност при електронните магазини. Работна група с представители на работодателските и браншови организации в момента обсъжда възможностите за т.нар. софтуерна фискализация, модел на която ще бъде представен до края на януари. На последното заседание на работната група бяха коментирани видовете електронни търговци, които ще могат да ползват новия модел на отчетност, технологичните изисквания и процесите, които да осигурят софтуерната фискализация, както и правната рамка, която ще е необходима за осъществяване на проекта, обясниха от НАП.

 

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Арх. Събин Попов: Бургас се развива интензивно, важно е качеството в строителството
  16.10.2021 16:30      

Трябва да наваксваме в икономиката, имаше грешки при санирането, смята председателят на Р