Събота, 01 Май 2021
    
Бургас

Личните лекари чакат указания за ваксините

  29.01.2021 15:43  
Личните лекари чакат указания за ваксините

Дона МИТЕВА

В началото на другата седмица се очакват указанията от Регионалната здравна каса за съставяне на списъците от желаещите да се ваксинират бургазлии. Това коментира председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Петко Желязков, след разговор с д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ – Бургас.

Личният лекар подчерта, че в няколко области вече са започнали със съставянето на подобни списъци, но е още твърде рано, защото още не е приключила ваксинацията на лекари, учители, домуващи в социални домове.

„През последните дни наистина получавам, а и съм сигурен, че и другите колеги също имат такива обаждания от наши пациенти, които се интересуват за ваксините. Това е благодарение на медиите и разгласата. Основно хората питата каква е безопасността на предлаганите ваксини и дали определеният човек, ако има някакви хронични заболявания е добре да се ваксинира“, обясни лекарят.

По мнение на медиците хората над 55 – 60 години, особено тези, които са с придружаващи заболявания, е добре  да се ваксинират. А наистина към тях има непрекъснато запитвания както за безопасността на  ваксината, така и за това дали вече се изготвят списъци.

Д-р Желязков успокои, че са много редки сериозните реакции на ваксината. По-често са локалните – със зачервяване и болки в ръката, които бързо отминават.

Той подчерта също, че тепърва ще се прави логистиката по поставяне на ваксините на онези граждани, които желаят, а списъците с имената и телефоните на пациентите, изявили желание са само ориентировъчни.

Някои от бургаските лични лекари са започнали неофициално да  си правят за себе си списъци с желаещите да получат ваксина.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати