Петък, 30 Апр 2021
    
Бургас

Идеята на Бюджет 2021 на Бургас: "Възстановяване с грижа за хората"

  29.01.2021 13:11  
Идеята на Бюджет 2021 на Бургас: \

Силвия Шатърова

„Възстановяване с грижа за хората" е мотото на Бюджет 2021 на община Бургас“, съобщи кметът на общината Димитър Николов.  В него приоритети са образование, здравеопазване, социални дейности, които са основни акценти, към тях се добавят и средства за икономика и развитие на индустриални зони, както и инфраструктура на основни пътни артерии в общината.

2021-ва ще бъде година на възстановяване, подкрепа, грижа за хората. Година, в която грандиозното трябва да отстъпи място на най- необходимото. Година на свиване на разходите и стъпки за възстановяване на икономиката, заяви кметът Димитър Николов.

323 592 млн. лева е прогнозната стойност на бюджета на Община Бургас  за 2021 година. Завишени са приходите по държавно делегираните дейности, те са 137 829 млн. лева,   но пък са занижени с 8 млн.лева тези от общинските  заради антикризините мерки, свързани с ковид кризата.  Те са  в размер на 112 198 598 лева. Бяха разсрочени или намалени  наеми за общински жилища, търговски помещения,  културна и спортна инфраструктура, както и пазари и това доведе до по-малко приходи от местни данъци и такси. За 2020 бюджетът бе малко над 306 607 млн. лева.

Преходният отстатък през тази година е близо 27 млн. лева, парите по европейски програми са 47 млн.лв. „При тази ситуация имахме две възможности или да повишим местните данъци и такси или да правим структурни и административни съкращения, решихме да прибегнем до втория подход“, заяви кметът Димитър Николов по време на представянето на проектобюджета на общината за тази година днес.

Данък върху недвижимите имот не е повишаван от 2016, а такса битови отпадъци от 2009 година в Бургас. От съкращяване и сливане на общински дружества общината ще спести 1 605 000 лева тази година. Със 74 са намалени бройките в общинската администрация, а от сливането на общински фирми са съкратени 66 бройки.

"Бюджет 2021 е консервативен, реалистичен и балансиран. Основната му цел е да гарантира здравеопазването, социалните услуги, образованието, поддържането на базисната инфраструктура и инвестициите в индустриалните терени. Той осигурява стабилността на общината и е с осигурен резерв, който да бъде използван при евентуален бъдещ пик на пандемията.

Осигурили сме по-голям буфер ако ни се наложат допълните средства за пандемията, заяви още кметът Николов и допълни: „С оптимизъм и надежда сме за тази година!“

Очаквайте подробности кои са приоритетите в бюджета за 2021 година 


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати