Четвъртък, 29 Апр 2021
    
Бургас Любопитно

От мреж@та: Предлагат „Черноморски фар“ за име на квартал

  28.01.2021 12:19  
От мреж@та: Предлагат „Черноморски фар“ за име на квартал

Георги РУСИНОВ

 

Интересно запитване се появи в социалните мрежи. В една от най-големите и активни групи във Фейсбук – “Мамите на Бургас“, бургазлийка пита участниците ако можеха да кръстят нов квартал в Бургас с какво име биха го именували. Постът предизвика небивал интерес като само за един ден имаше 200 коментара. Обичайно в групата се коментират проблеми, с които майките се срещат. Този път обаче бургазлийки и бургазлии впрегнаха въображението си и се впуснаха да предлагат имена.

Преобладаващи, разбира се, са тези на морска тематика – Оазис, Чайка, Вая, Синева, Гларус, Бриз, Хоризонт, Виа Понтика, Морска лилия, Корал, Русалка, Златна рибка, Посейдон, Лагуна, Море, Лазурен бряг, Морска среща, Бургаски вечери, Черно море, Черноморски и….Черноморски фар. Да, оказва се, че бургазлийка предлага евентуален нов квартал да се казва на името на 100-годишната гордост на Бургас, а именно нашето издание.

Припомняме, че през 2020-а вестникът навърши 100-години. Решено бе и улица в града да носи името „Черноморски фар“. В историята ще останем със сигурност, но е приятно, че наши читатели смятат, че сме достойни за име и на цял квартал.

Сред стотиците коментари се намират и други интересни предложения като Коджакафалията и Св. Никола. Логично – Дарител и благодетел номер 1 на Бургас и неговият светец патрон да са предпочитани и харесвани от бургазлии. Исторически местности и географски понятия също влизат сред предложенията. Това са Странджа, Зеленика, Българе, Ургари, Българи, Деултум, Скафида и други.

Сред останалите сериозни предложения са – Алтара, Щастливецът, Надежда, Чудомир, Любов, Искра, Мечта, Рай, Свобода, Цвете, Бъдеще, Нов Бургас, Дружба, Модерно предградие.

Подобаващо за Бургас мнозина смятат, че нов квартал трябва да има е с името Адидас или нещо свързано около любимата марка на бургазлии. Ето и някои от тях, както и от шеговитите: Трите ленти, Маняк, Миташки, Чък Норис, Въй, Ковид, Нов Ямбол, Карнобайтос, Коронавирус.

Първоначално изглеждаше, че питащата е някоя майка, чието дете има такава задача в училище, а тя търси подходящи отговори. В дискусията обаче самата тя коментира, че е насочено към младите модерни хора. Името трябвало да се свързва с еко, натурално, иновативно. Предпочитанията били за българска дума, а соц звученето не било предпочитано.

Тук вече заподозряхме, че става въпрос евентуално за бъдещия нов квартал на Бургас в местността Кьошето край Сарафово, а питащата може би е част от екип по някой от проектите, свързани с него, и прави проучване сред бургазлии в социалната мрежа.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати