Понеделник, 27 Дек 2021
    
Бургас Общество

Белодробната болница готова да вземе COVID-легла при наплив на други болни

  28.01.2021 10:37  
Белодробната болница готова да вземе COVID-легла при наплив на други болни

Ина ПЕТРОВА

38 са пациентите с нековидни пневмонии и други тежки дихателни заболявания, които в момента се лекуват в Белодробната болница в Бургас. В същото време настанените болни с коронавирус са едва 16.

Според разпределението в болницата свободните легла за другата патология са 4. 40 от леглата остават в резерв за COVID-болни.

Управителят д-р Евелина Трошанова успокоява, че с вътрешно разместване специализираната болница може да поеме още болни от другата патология.

„Здравното заведение е преструктурирано така, че да няма смесване на потоците болни. В момента, в който ми потрябват от другите легла, мога да взема част от ковидните. Ако стане нещо, имам на разположение 40 легла“, пояснява управителят.

Към момента натискът към болницата от страна на COVID-инфекцията значително е намалял. Заети са около 1/3 от леглата. „Няма го това натоварване от октомври, ноември и декември, когато беше първата COVID-вълна, тогава имаше много тежки пневмонии и дълго се лекуваха. Но никой не знае какво ще стане занапред“, посочва специалистът. Затова и 40-те легла се пазят резерв за болни с новия вирус. Спадът в броя на хоспитализираните според д-р Трошанова е резултат от ограничителните мерки. 

10 лекари от персонала на болницата досега са преболедували COVID-19. Един лекар - д-р Диляна Цветкова, загуби живота си след усложнения от коронавируса. „Имаме високо число ваксинирани, не мога да кажа колко са. Всеки си носи отговорност за желанието или нежеланието за ваксинация сега или по-късно“, коментира медикът.

Мерките в здравното заведение са стриктни, защото освен с COVID, се работи с особено опасни други инфекции.

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 Млад мъж, спасен в Ковид-реанимацията на УМБАЛ Бургас: подценявах опасността
  28.09.2021 11:08      

Пореден успех в лечението на пациенти с Ковид-19 отбеляза реанимацията на УМБАЛ Бургас. Мл