Вторник, 28 Дек 2021
    
Крими

Започна делото за смърт на водната пързалка в Приморско

  26.01.2021 20:17  
Започна делото за смърт на водната пързалка в Приморско

Окръжен съд – Бургас проведе второ поред заседание по дело за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на дейност, представляваща източник на повишена опасност на воден атракцион в гр. Приморско. Подсъдим по делото е Георги К., привлечен като обвиняем за това, че на 08.08.2019 г., около 15.10 ч.,  на територията на воден атракцион „Аквапланет“ в гр. Приморско, като служител на длъжност „Разпоредител“, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - осигуряване на нормалната употреба на съоръженията, поставени в увеселителни обекти, не спазил задълженията и изискванията по безопасно използване на съоръженията в обекта, като не се е уверил, че посетителят С. Г. е напуснал пързалката „Голямото цунами“ и вече е в безопасност, преди да разреши спускането по пързалката на посетителят Е. М., както и не е забранил спускане по пързалката  на С. Г. и Е. М. в неправилно положение, в резултат на което в средата на пързалката е настъпил удар между двамата спускащи, което е причинило смъртта на С. Г. (престъпление по чл.123, ал. 1, предл. второ от НК, вр. чл. 25, ал. 1 от Наредба №V-12-707 от 15.11.2013 г., за условията и реда за устройството, безопасността и техническите изисквания към съоръженията, поставяни в увеселителните обекти, вр. Абзац 7 от Правилник за ежедневната работа на разпоредител, одобрен от „Спортни имоти Приморско„ АД).

В проведеното първо разпоредително заседание Окръжен съд – Бургас конституира като частни обвинители родителите на пострадалото дете, Р. Г. и Г. Г. Те не се явиха в днешното заседание, като бяха представлявани от техния повереник, адв. Ваня Траянова от Софийска адвокатска колегия. В разпоредителното заседание съдът намери за основателно искането на защитата на подсъдимия и постанови да бъдат изискани от управата на „Спортни имоти Приморско“ АД записи от разположените на територията на Аквапарка видеокамери, 5 дни преди инкриминираната дата 08.08.2019 г. и пет дни след тази дата, както и наличните видеозаписи от всички възможни видеокамери разположени на територията на водния атракцион, от дата 08.08.2019 г., но такива не бяха представени.

В началото на днешното заседание подсъдимият Георги К. даде обяснения пред съда, след което бяха изслушани 8 свидетели. Бургаският окръжен съд е насрочил следващото заседание по делото за утре, 27.01.2021 г., с изслушване но още свидетели и вещи лица.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Водолаз: Шефът на Морска администрация ще отнесе вината за кризата, макар да не е виновен
  29.09.2021 15:39      

Трябва ни политика за морско спасяване, заяви Михаил Заимов