Неделя, 25 Апр 2021
    
Бургас

Започнаха да тестват учителите с бързи антигенни тестове

  25.01.2021 16:11  
Започнаха да тестват учителите с бързи антигенни тестове

Дона МИТЕВА

Започна тестването на учителите с бързите антигенни тестове в Бургас. В СУ „Иван Вазов“ първи се тества директорът Виктор Григоров През кабинета на медицинската сестра Радостина Йорданова за първия ден преминаха тринадесет души.

„От 25 до 29 януари  по препоръка на Pдравното министерство преди обяд в медицинския кабинет на училището се извършват бързите антигенни тестове. Те се правят  по желание, а целта е да се види скритата заболеваемост  в училищата. Те предшестват очакваното завръщане на учениците по установен график в училище. На 22 януари при нас бе проведено проучване сред педагогическия и непедагогически персонал за това кой желае да се тества. 80% от колегите педагози изявиха желание и 40% от непедагогическия екип на училището. Благодаря на всички за отговорното поведение“, коментира директорът Виктор Григоров.

Изработен е нарочен график за самото тестване, така че да няма струпване пред медицинския кабинет. А сестрата е преминала през специално обучение за извършване и отчитане на манипулацията.

Дванадесета за деня бе Станка Узова, зам.-директор по учебната дейност.

Пред наш репортер тя сподели мотивите си да се подложи на изследването: „Искам да разбера дали съм се срещала с вируса, колкото и ограничени да са ми контактите. Да знам какво е състоянието ми преди да се върна в клас, защото има хора, които не знаят, че са прекарали заболяването и имат антитела. Смятам, че това е моя отговорност, както към колегите и учениците, така и към семейството ми“.

По думите на директора Григоров, ако даден тест се окаже положителен, данните за съответния служител се подават към личния лекар за назначаване на PCR-тест. Ако и там се получи положителен отговор, тогава човекът се карантинира, а на негово място в часовете влиза заместник.

„Ние ще положим  всички усилия в СУ „Иван Вазов“ да бъдат спазени противоепидемичните мерки, за да може  учениците да се обучават безопасно“, заключи Владимиров.

В част от бургаските училища като ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ и ОУ „Любен Каравелов“ тестването ще започне от вторник.

Началникът на Регионалното управление на образованието инж. Виолета Илиева подчерта, че е създадена нужната организация в цялата област всички учители и хора от непедагогическия персонал, които желаят, да бъдат тествани.

Що се касае до стартиране на ваксинирането, то евентуално ще започне другата седмица.

„Хубавото е, че нито за тестването, нито за ваксинирането не се оказва никакъв натиск върху учителите, защото аз имам информация, че в една Германия, например, има вече уволнени работници от фирма, защото са отказали да се ваксинират“, коментира Константин Янков, лидер на Синдиката на българските учители в Бургас.

Той обаче дава и една друга гледна точка: „Учителят е отговорен и пази да не заразява даден брой ученици, който е различен в зависимост от това на какви класове и какъв предмет преподава той, а учениците – те дали са отговорни към учителя. Особено сега, когато се заговори за това, че новият щам заразява предимно млади хора“.

По неофициални данни голяма част от родителите не желаят децата им да бъдат тествани, а без такова съгласие, дори и при проявени симптоми, без присъствието на родител не може да се направи тест.

В училищата съществуват нарочни места, където при проява на съмнения за заболяване от COVID-19 детето да бъде изолирано и там да изчака родителите си.

Директорът на СУ „Иван Вазов“ обясни, че до момента не се е налагало в тяхното училище т. нар. изолатор да бъде ползван.

 


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати