Неделя, 25 Апр 2021
    
Крими

Два месеца по-късно: Без резултати от разследване на зверска катастрофа, в която загинаха две момчета

  24.01.2021 14:54  
Два месеца по-късно: Без резултати от разследване на зверска катастрофа, в която загинаха две момчета

Два месеца след кървавата автомобилна катастрофа, в която загиват Тодор Бараков и Виктор Василев - деца на 16 и 17 години и още двама пътници на същата възраст са ранени, все още няма резултати от разследването, става ясно от репортаж на независимия журналист Ирина Шулиова-Костадинов. Тежкият пътен инцидент се случва в следобеда на 11 ноември миналата 2020 година край пловдивското село Кадиево. Водачът на автомобила е само на 19 години. Колата излиза от платното и се врязва в крайпътен орех. Починалият 16 годишен Тодор е българин, който е роден и учи в Париж. Той е бил спортист, който тренира бокс. Пътува до България само за седмица, но никога повече не се връща при баща си във Франция.

Според свидетели, шофьорът веднага застава зад волана още ден след смъртоносното произшествие. След като бащата на загиналия в катастрофата Тодор сигнализира до медиите, че причинителят на катастрофата е отново в движение, органите на реда отнемат свидетелството му за правоуправление. Това кара бащата да се съмнява в резултатите от разследването.

Два месеца след кървавия инцидент обаче все още няма резултати от експертизите. Семействата на загиналите момчета искат затвор за извършителя. Затова подготвят отворено писмо, адресирано до Главния прокурор на Република България. Петицията представлява позицията на българи, които живеят в Париж. Събрани са близо две хиляди подписа и инициативата е получила подкрепа от хора от различни краища по света и у нас. Бащата на Тодор търси подкрепа в стремежа си към справедлив процес. Намира я и от страна на френските администрации.

От началото на 2020 година до края на ноември общо жертвите на ПТП в България са 425, което ни поставя на челно място в черната статистика сред държавите членки на Европейския съюз. Виктор и Тодор също са от стотиците, които са си отишли по този нелеп начин. Те не могат да се върнат, но ние можем да помислим каква е нашата роля и отговорност, за да спрем войната по пътищата у нас.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати