Неделя, 25 Апр 2021
    
Бургас Култура Любопитно

Ето какво ново ще видим в Етнографския музей след реставрацията

  24.01.2021 18:00  
Ето какво ново ще видим в Етнографския музей след реставрацията

Възстановяват оригиналната визия на Бракаловата къща срещу 900 000 лева

Изцяло нова експозиция ще могат да видят бургазлии в Етнографския музей

Кафене в старинен стил и традиционни гозби от региона ще посрещат посетителите

 

Георги РУСИНОВ

 

Най-старата къща в Бургас тази година ще бъде реставрирана. Това е прословутата Бракалова къща, построена от един от най-успешните бургаски кметове – Димитър Бракалов, помогнал много за утвърждаването на Бургас като център на Югоизточна България след освобождението от Османската империя. Сградата се намира в най-централната част на града и в нея от десетилетия гордо се помещава Етнографският музей.

Сградата е една от най-емблематичните в нашия град и единствената запазена в така наречения Цариградски стил. Днес тя е архитектурен паметник на културата. За последно е реставрирана в периода 1976 - 1981 г. Именно тогава в къщата, която преди това е била училище и хотел, е настанена етнографската експозиция. Наш репортер разговаря с директора на РИМ-Бургас Милен Николов за това какво предстои за Етнографския музей.

„Сградата, за съжаление, е в състояние, което става все по-лошо. Първо, няма направен дренаж, от което от основите постоянно идва влага и в канцелариите, а и по целия първи етаж мазилката започва да пада. Това се засилва особено много през есенния и пролетния сезон. Дограмата е изключително стара, корнизите също. Трябва задължително да се направи ремонт, понеже оттам влиза вода и засяга експозицията. Покривът също трябва вече да се направи, защото отдавна не е ремонтиран. Общо взето това налага интервенциите в самата сграда“, заяви Николов.

 

Проектът

 

Проектът за реставрация е на стойност почти 900 000 лева. В сътрудничество Община Бургас и РИМ-Бургас успяват да го подготвят и защитят. Финансирането е европейско. Само съгласувателните процедури с НИНКН са отнели 2 години. Предвидено е пълно реновиране на двата етажа на къщата и обновяване на оборудването вътре. Музеят ще се сдобие с допълнително фондохранилище. Ще бъде конструктивно укрепено каменното стълбище, към което ще се монтира рампа за достъп на хора в инвалидни колички.

„Общината кандидатства по него. Ние заплатихме проектирането. През нас мина съгласуването с НИНКН и Министерство на културата. Това вече приключи. Със самото проектиране и съгласуването на проекта се занимаваме от края на 2017-а. Това все пак е най-старата къща в Бургас и архитектурен паметник на културата и всичко трябваше да е прецизирано докрай“, коментира директорът на музея.

„Целта на проекта е Етнографският музей да се превърне в една още по-търсена дестинация за посещение в сърцето на Бургас“, каза кметът Димитър Николов.

Най-важното според директора на РИМ-Бургас е, че Етнографският музей ще възстанови оригиналната си визия.

„През 2004-2005-а е правен много частичен ремонт, при който обаче старият облик на сградата е нарушен. Правен е по проект, който не е съгласуван с НИНКН и стълбището е изменено, а то е визитната картичка на сградата“, пояснява той.

 

Какво ново?

 

В проекта за реставрация сериозно е обхваната дворната част на Етнографския музей. Плочките например не сменяни от 50 години насам.

„Вече са изпочупени и трябва да се сменят. Оградата от изток е паднала на някои места вследствие на нови строителства и пораснали дървета. Така че без нова ограда няма как да се размине. От година на година ни става ясно, че дворът е много привлекателно място и събира хора, но не е облагородено самото пространство. Затова сме планирали и да се изгради едно кафене в старинен стил от края на 19 век. То ще е на мястото на старото, което винаги го е имало, но през последните години не работи. Ще е покрито, с голяма лятна площ. Основната сграда ще е под покрив и ще може да се ползва целогодишно“, поясни Николов.

В двора ще се намират две нови реставрационни ателиета за керамика и стъкло/метал. В проекта е заложена малка сцена за пресъздаване на обреди, камерни концерти и пърформанси.

„Нещото, което е много важно за мен като директор на РИМ-Бургас е, че ще имаме тези две реставрационни ателиета. В тях ще се реставрират движимите културни ценности, собственост на музея. Такива ателиета музеят не е имал повече от 30 години. Те ще се ползват от реставраторите на музея. Не са с търговска цел. Това е изключително специализиран труд, който на всичко отгоре е и много отговорен, защото в цяла Югоизточна България единствените реставратори са в Бургас. Има 11 музея в областта общо“, обясни той.

За новото фондохранилище Николов коментира, че е било крайно време да се случи, тъй като музеят притежава много културни ценности, които няма къде да се помещават и е повече от необходимо.

Другата много интересна иновация на двора ще е така наречената етнокухня с пещ.

„Там ще могат да се правят демонстрации на традиционни ястия от Бургаския регион. Планираме да направим една програма, в която да каним възрастни хора от региона, които да показват как се готвят различни ястия и гозби, които са традиционни за тяхното селище или район“, заяви директорът на музея.

От разговора ни стана ясно още, че старата експозиция ще се свали и ще се направи нова – с ново оборудване, осветление и витрини.

„Планът за нея вече е направен. Първият етаж ще остане с една изложбена зала, а на втория етаж ще се намира централната експозиция. Сградата ще бъде климатизирана централно. Време беше вече всичко това да се направи. Сегашната експозиция е на 40 години“, уточни Николов.

 

Отваряне към обществеността

 

Като заключение в края на разговора ни, директорът на РИМ-Бургас Милен Николов констатира, че в момента музеят е много статичен.

„Той е едно затворено пространство. Идеята е с всичките тези неща, които искаме да направим, музеят да се изнесе малко навън. С тази етнокухня, кафенето, сцената ще се отворим със сигурност повече към общността. С реставрационните ателиета хората ще могат да наблюдават реставраторите, докато работят. Може да се направи и курс за керамика“, заяви той.

Със сигурност по този начин ще се отвори възможност за целогодишно предлагане на обучения за млади занаятчии, за организиране на интересни събития на живо и всичко това да привлече повече хора на всякаква възраст да посещават не само музейната експозиция, но и хубавия комуникативен двор в най-централната част на Бургас.

 

Местен шовинизъм заради лодката в двора

 

Покрай новината за реставрацията на Етнографския музей освен многото положителни коментари, изплува и местният бургаски шовинизъм. В социалните мрежи се намериха такива, които поискаха подмяна на надписа на рибарската лодка в двора. На нея пише Созопол и е със созополски регистрационен номер. Горди бургазлии обаче попитаха дали не може вместо това да пише Бургас.

„И какво пречи? Аз не виждам какъв е проблемът. Такава са ни подарили, такава е волята на дарителя. Освен това ние сме регионален музей и отговаряме за цялата област. Разбирам да пише Варна, че да дразни бургазлии. Не трябва да се изпада в такива подробности. Това е супер местен шовинизъм и пречи“, с усмивка коментира Милен Николов.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати