Неделя, 26 Дек 2021
    
Спорт

Плажният тенис вече има своя асоциация, седалището й е в Бургас

  17.01.2021 11:47  
Плажният тенис вече има своя асоциация, седалището й е в Бургас

Михаил КОЛЕВ

 

Плажният тенис в България вече има своя асоциация, която е със седалище в Бургас. За президент е избран бургазлията Константин Стоянов, който е и ръководител на местния „Черноморски плажен клуб Бургас“. Основната цел пред новоучредената асоциация ще бъде да се обединят усилията на повече хора от различни региони на страната, за да популяризират и развият този спорт, който тепърва набира скорост в родината ни.

Идеята за зараждането на Асоциация по плажен тенис е възникнала на 1 ноември – Деня на будителите, а на 24 декември – Бъдни вечер, регистрацията й е станала факт.

„Нашият спорт стои малко встрани спрямо останалите. Въпреки пандемията, през 2020 година успяхме да организираме две международни състезания в Бургас – мемориалния турнир „Петя Янева“ и Националния турнир, в който имаше и чуждестранно участие. Искаме да се развиваме и да постигаме успехи. Ще се стремим да обхванем още по-голяма част от страната. В момента в България в няколко града се практикува този спорт – Бургас, София, Варна, Русе и Добрич“, каза още Стоянов, който е единственият българин, официален асоцииран член на Международната федерация по плажен тенис (IFBT) за България.

Той допълни, че заедно с колегите си ще залагат повече на културата и възпитанието и ще развиват най-вече аматьорското ниво на спорта, искайки да привлекат хора от всякакви възрасти. Плажният тенис е подходящ за хора от всички възрастови групи, като в Бургас има деца на 5 години, които се занимават с него, и хора  над 70 години. Акцент си остават най-малките, тъй като те са бъдещето и е важно у тях да се формира спортна култура.

Градът е като ядро на този спорт в България, тъй като оттук са и по-голямата част са успешните състезатели. Тук се тренират деца и ветерани, а Бургас е единственото място в страната, в който са се провеждали турнир с формат за юноши до 14, 16 и 18 години.  Ненапразно Стоянов го определя като един много „бургаски спорт“. Самият той пък е единственият роден състезател, имал честта да развее родния трибагреник на Световно първенство, в категорията за ветерани, провело се през 2019 г. в Италия.

„Имаме двама национали, на състезания в страната винаги сме в първите места. Тук се проведе единственото световно първенство извън Италия, а Бургас е и град в България, за разлика от останалите, който тренира деца и ветерани в плажния тенис. Определено има с какво да се гордеем, затова благодарим на Общината и всички спонсори, които много ни помагат“, казва още Стоянов.

Освен чисто в спортен аспект, плажният тенис в морския град през годините е помогнал и в много социални каузи, една от които е социално слаби хора и деца, лишени от родителска грижа, да тренират безплатно в „Черноморски плажен клуб Бургас“.

„Разполагаме с много добри треньори и доброволци, които помагат при водни инциденти и в инициативи, свързани с опазване на околната среда и екозащита:, казва още Стоянов.

Самите тренировки се провеждат на Северния плаж със съдействието на концесионери, а когато има турнири – на Централния, благодарение на Общината. В града няма възможност тренировъчният процес да бъде на закрито, както е в други родни градове, но надеждата на местните състезатели е това да се случи в най-скоро време.

Тенисистите от клуба взеха участие в първия за 2021 година турнир в България - „Богоявленски турнир United Association“. Той се проведе на закрито във Варна, а бургазлии успяха да спечелят сребърен и бронзов медали. 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Рунд пореден за парламент, кой ще донесе промяната
  27.09.2021 09:18      

Силвия ШАТЪРОВА Рунд пореден за парламент на 14 ноември, уморен ли е народът от избори, п