Петък, 26 Фев 2021
    
Бизнес

По време на пандемията: Напористо купуват жилища жители на Ямбол, Сливен и Айтос

  15.01.2021 15:28  
По време на пандемията: Напористо купуват жилища жители на Ямбол, Сливен и Айтос

Дона МИТЕВА

Тази криза не е за пари, тя е за здраве. Проблемът е психологически. И ако все пак на пазара на жилища в Бургас се отчита лек спад, е по-скоро от страх. Семействата в някои случаи стесняват потреблението си. Такива са наблюденията на брокера на недвижими имоти Петко Кичев.

„Има лек спад на сделките, но въпреки това има и голямо търсене. Няма предлагане. Затова и цените се вдигат, въпреки че мнозина очакваха покрай пандемията да паднат“, казва той.

В момента панелка в комплекс „Славейков“ върви по 1000 евро на квадратен метър, дава пример брокерът.

Предпочитат се също сделките на зелено, защото при тях има по-голям избор. Купувачите се успокояват с това, че от години няма фалирала строителна фирма. Така че няма опасност жилището да не бъде построено. А докато се строи, могат да се правят подобрения.

По наблюдения на бургазлията има и още един парадокс на местния пазар: Жилища купуват хора от Ямбол, Сливен, Айтос, като основният мотив е, че ги взимат „за децата“, които я са проходили вече, я не. Така жилищата стоят празни през по-голямата част от годината.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник