Вторник, 26 Яну 2021
    
Бизнес

Българските емигранти, работещи в чужбина могат да получат парично обезщетение

  12.01.2021 10:57  
Българските емигранти, работещи в чужбина могат да получат парично обезщетение

Българските граждани, работили в чужбина през последните 5 години (2015 – 2020г.), имат право на различни видове обезщетение от чуждестранните държавни институции. За съжаление, в повечето случаи, не се възползват от тях. За това информира RT Tax – една от най-големите компании за възстановяване на данъци в Европа.

Какви суми можете да получите

„Много хора, работили в чужбина, не знаят за обезщетенията, на които имат законно право“, - отбелязва Росен Ковачев, ръководител на RT Tax за България. Той обяснява, че всеки българин, който работи легално в чужбина, има право на различни видове обезщетение: детски надбавки, изплащане на неползван годишен отпуск, здравно осигуряване или надвнесени данъци върху доходите.

Ковачев споделя статистическа информация за размера на обезщетенията: „Обезщетението, предоставено на българските граждани, които са работили или работят в Германия и са родители на деца под 18-годишна възраст, възлиза на 204-235 евро на месец, в зависимост от броя на децата. В Холандия подобно обезщетение възлиза на 55-79 евро на месец, а в Норвегия достига до 685 евро на месец, но на него имат право само родители на деца под 2-годишна възраст“.

Възстановяването на надвнесени данъци е възможно до 5 години назад. Това означава, че ако сте работили във Великобритания, Германия, Холандия, Норвегия, Дания, Ирландия или Австрия през последните 5 години, можете да подадете документи за връщане на надплатени данъци.

„Обезщетението за надплатени данъци е еднократно и количеството му зависи от много фактори“ - казва Росен Ковачев. Българските граждани могат сами да кандидатстват пред чуждестранните институции за възстановяване на данъци. Рискуват обаче да се окаже, че не са събрали всички необходими документи, не са ги попълнили правилно или не са отговорили на някое от многобройните бюрократични изисквания. В такъв случай те не получават обратно парите, които са надвнесли. Затова, за вас ползите от помощта на специалист в този процес са много.

 

„Всеки може да се възползва от нашите услуги. Помагаме на всички“

Няма значение каква сума ще ви бъде върната, екипът на RT Tax е готов да ви помогне. „Случвало се е да успеем да възстановим на клиент 11 хиляди евро. Случвало се е да възстановим и само няколко евро – разказва Росен Ковачев. Средният размер на обезщетението за надвнесени данъци варира според държавата. В Германия е около 950 евро. В Австрия, Великобритания, Холандия е със сходен размер – съответно 804 евро, 833 евро и 816 евро. В Норвегия – 353 евро, в Ирландия – 753 евро. В Дания средната сума достига до 1219 евро” - посочва Ковачев.

Според ръководителя на RT Tax за България възстановяването на данъци от чужбина, детските надбавки, изплащането на неползван отпуск – всички тези ползи за работещите са предвидени от закона на всяка страна и заявяването и получаването им, са абсолютно законни.

„За съжаление, опитът показва, че много хора не са наясно с всички предимства и ползи от това, че работят или са работили легално в чужбина и са си плащали данъците. В резултат, българските граждани, а и държавата ни, губят огромни суми. Надвнесените данъци за 2019 например, които не са възстановени, възлизат на 3,2 милиона евро.

Ето защо е важно да разясняваме, да даваме максимална информация по темата, да говорим с роднини и съседи за допълнителните ползи, които имат, когато работят в чужбина и които пропускат от незнание - подчертава Р. Ковачев. - Вероятно във всяко българско семейство има поне по един човек, който работи в чужбина. И е важно той да знае какви са неговите права.“

Наберете телефонен номер +359 892 245 027, за да разберете дали вие или вашите близки роднини имате право на обезщетението. Първоначалните консултации на RT Tax са безплатни!

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати