Петък, 26 Фев 2021
    
Бургас Култура

Новото културно бижу на Бургас отваря врати/Вижте как изглежда/

  08.01.2021 15:42  
Новото културно бижу на Бургас отваря врати/Вижте как изглежда/

Въртяща сцена, 8 нови зали за репетиции, които са мултифункционални и могат да посрещат семинари и всякакъв вид обществени събития, най-модерното озвучаване и осветление, гримьорни и подходящ под за репетции, това са само част от екстрите в напълно обновения Културен дом на НХК. Той отваря врати при намален капацитет в събота.

„Зрителната зала", която е най-голямата, разполага с 514 места. Сцената вече може да се върти, след като дълги години задвижващият механизъм не функционираше заради повреда. Това позволява декорите да бъдат сменяни по време на представление. С подобна опция могат да се похвалят само най-големите театри. За функционирането на сцената и провеждането на представленията са монтирани 30 чиги. Това са устройства за управление на завесите, които се управляват с микропроцесорен пулт.

Важна част в Зрителната зала е оркестрината, което позволява в нея да се поставят не само театрални постановки, а още мюзикъли и оперети.

Техническата кабина в Зрителната зала също е изцяло нова. Тя е разделена на три панела - за кинопрожекции, звук и осветление.

След края на реконструкцията Зрителната зала бе кръстена на големия композитор - бургазлията Тончо Русев, което е едно признание за неговия талант и прекрасно творчество.Тя е оборудвана с изцяло ново осветление, което е монтирано на 4 управляеми моста. Обособени са две зони за хора в инвалидни колички. Старите седалки са подновени с нови и много по-удобни.

Културен дом на нефтохимика вече е красив модерен център, в който всеки ще може да усеща артистичния дух на нашия град. Това каза при представянето на напълно обновената сграда кметът Димитър Николов.

"Когато собствеността на Културния център ни беше прехвърлена, Община Бургас пое ангажимента да управлява така сградата, че тя да носи удоволствие и радост на бургаските граждани и творци. Затова участвахме в оперативната програма с мярката за модернизация и цялата реконструкция е факт. Сега Домът на нефтохимика разполага с 8 напълно самостоятелни зали. Това ги прави точно в условията на пандемия много по-практични и търсени, защото няма никакво пресичане на потоци от хора от различните школи и състави, които ще ползват модерния културен дом", допълни Николов.

Сградата на културния център е обновена по проект "Реконструкция, ремонт и обновяване, внедряване на мерки за енергийна ефективност в Културен дом на Лукойл Нефтохим".

Той се реализира чрез комбинирана подкрепа на безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014- 2020, финансов инструмент Фонд за градско развитие за регионите София и Южна България от Фонд за устойчиви градове и собствен принос на Община Бургас.

Реализацията на проекта ще доведе до превръщането на Културния дом в най-голямата и съвременна сграда в община Бургас за провеждане на културни събития от различно естество. Обновяването и функционално преосмисляне на отделните зали ще осигури съвременни и модерни условия за музикална, концертна и художествена дейност, насочена към детската и младежка публика, каза по време на събитието зам.-кметът по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към изменение на климата Весна Балтина.

Домът на нефтохимика вече разполага с 8 многофункционални и напълно обновени в духа на новите тенденции зали. Преди реконструкцията те бяха 4. Всяка от тях разполага със собствена озвучителна система и подходящо осветление. Към всички има съблекални, обзаведени с душове и гардероби.

Камерната зала в културния център, разположена от страната на ул. "Христо Ботев", също дава възможност за провеждане на различни събития. Тя е със самостоятелен вход и е подходяща за репетиции, изложби, конференции. Оборудвана е с огледала и станки за балет, може да се използва и като картинна галерия.

Две нови зали са обособени в надстройката на Дома на нефтохимика. Те са с площ от 135 и 85 кв. метра и разполагат с огледала, станки за балет, озвучаване. Подходящи са за изложби, семинари и презентации.

В Дома на нефтохимика има обособени няколко ателиета, които може да се използват за обучение по музика и рисуване.

Изцяло обновени и обзаведени с огледала и специални лампи са гримьорните. Така се осигуряват добри условия за подготовка на артистите и бърза смяна на костюмите по време на представление.

Залата на Общинския съвет също е обновена. Тя също може да се използва за семинари и презентации. Към нея има специална витрина, в която ще бъдат поставени награди и отличия, които се връчват на изявени граждани, и символи на местното управление.

Фоайето също е многофункционално. Оборудвано е със конструкции за окачване на картини, за да може в него да се провеждат изложби. По стените са монтирани големи монитори за излъчване на видеоматериали и презентации. Обособени са 6 касови пункта за продажба на билети.

Другата новост в Дома на нефтохимика е вътрешният двор, в който е обособена сцена за провеждането на концерти, рецитали и други събития. За тяхното обезпечаване е осигурена мобилна озвучителна техника и осветление.

Сградата на НХК е свързана към газопреносната мрежа, оборудвана е с чилър система за отопление и охлаждане. Всяка една зала е снабдена със система за самостоятелно регулиране на температурата.

Изцяло обновени са външните пана - на фасадата към ул. "Христо Ботев" и във вътрешната част. Изцяло е възстановен и откритият по време на реконструкцията стенопис с нестинарки, който сега се намира в библиотеката към клуба на ветераните от Лукойл - Нефтохим.

В сградата на културния център са обособени административни кабинети. В средното крило ще се помещават руските клубове към НХК. В северното крило ще се намират омбудсманът и административните ръководства на Авиомузея и общинската дирекция за младежки дейности. В южното крило ще се помещават хората от Съюза на ветераните на Лукойл - Нефтохим - председателят и Управителният съвет на организацията, както и библиотеката към клуба.

Удобствата за хората с увреждания също бяха акцент при реконструкцията. Монтирани са два асансьора за лица с колички в северното и южното крило. Във вътрешната част са монтирани две пасарелки, които позволяват на хората с увреждания да стигат до всяка точка в сградата без да излизат от нея.

Към този момент повече от 20 школи и клубове са заявили желание да използват базата на Културен дом на нефтохимика за своята дейност. Те са в различни сфери - танци, театър, музика, спорт. Заявки за ползване на базата на НХК се получават непрекъснато.

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник