Вторник, 28 Дек 2021
    
Карнобат

Жена извади кръста в Карнобат

  06.01.2021 13:45  
Жена извади кръста в Карнобат

За първи път в историята на Карнобат кръстът на Йордановден бе спасен от жена. Вероника Гърбова е дамата, която единствена, от присъстващите, се престраши да скочи за кръста на Йордановден в Карнобат. Тази година липсваха смелчаци, които да се хвърлят в ледените води, но пък хората, които присъстваха на ритуала бяха много, пише karnobat-voice.com.

Само секунди бяха нужни на Вероника, да вземе решението да влезе във водата. Направи го по женски – с финес, внимателно и много красиво.  Извади кръста с усмивка, с вярата в силата на Богоявление. Тя получи десетки поздравления от присъстващите, които я приветстваха за смелостта. А Вероника, секунди след като извади кръста сподели: „Не може кръста да стои във водата, трябва да се извади. Изобщо не е студено. Не е страшно, страхотно е. Жените трябва да скачат вече за кръста“.  Тя пожела на всички: – Здраве, щастие е и благополучие и подчерта:. Нека всички да са здрави.

Традиционният църковен ритуал с хвърлянето на кръста на Богоявление се състоя, въпреки ограничителните мерки заради пандемията. Това се случи с подкрепата и разрешението на кмета на общината, за което той получи благодарност от името на всички граждани. Ритуалът се провежда с благословията на Сливенския митрополит Йоаникий. Тъй като празникът е на открито, спазването на традицията подкрепи и кметът Георги Димитров.

По разпореждане на Сливенския митрополит на всяко отделно населено място трябва провеждането на ритуала да стане със съгласието и разрешението на кмета.  „В  Карнобат, благодарение на общинското ръководство, в лицето на кмета Георги Димитров, има хвърляне на кръста. Това ме зарежда с оптимизъм, че има съзнание и разбиране, че Бог не може да разболява никого. Точно затова правим водосвета – да се поръсим, да бъдем здрави с Божията помощ“, каза отец Павел Гърбов.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Водолаз: Шефът на Морска администрация ще отнесе вината за кризата, макар да не е виновен
  29.09.2021 15:39      

Трябва ни политика за морско спасяване, заяви Михаил Заимов