Сряда, 31 Мар 2021
    
Общество

България вече е на 24 място в ЕС по заболеваемост от COVID-19

  31.12.2020 10:30  
България вече е на 24 място в ЕС по заболеваемост от COVID-19
  Nova.bg

Наблюдаваме трайна тенденция за увеличаване на излекуваните на фона на новозаразените. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг на здравните власти за хода на пандемията у нас. 

"Не се радваме на това, че имаме много излекувани. Искаме българските граждани да бъдат здрави, за да посрещнат ваксината. След това трябва да постигнем колективен имунитет, за да преборим това заболяване", допълни проф. Ангелов. 

Оптимистичната тенденция отчeте и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "България вече е на 24-то място по заболеваемост в Европейския съю и на трето - по смъртност", обяви той. 

Началникът на Нациоанлния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски отбеляза, че по празниците е трудно да се направят генерални изводи. Добави обаче, че натискът върху столичните болници е намалял. 

„В момента във ВМА, а и не само, има спад с около 40-50%. Каквито и празници да са, ние приемахме хора с тежка дихателна недостатъчност, нуждаещи се от кислородотерапия. Тези пациенти намаляха”, добави той. 

Брифингът на здравните власти в последния ден на 2020 г. започна по нетрадиционен начин.

"2020 беше обявена от СЗО за година на медицинската сестра и акушерката. Уважаеми медицински сестри, скъпи акушерки и професионалисти по здравни грижи, във ваше лице ние чувстваме подкрепа и сила, каза здравният министър. 


Анкета

Ще гласувате ли тази неделя на парламентарните избори?


Резултати

Мнения

Мнения Созопол
Отец Димитър от храм „Св. Георги Победоносец“ в Созопол: С надежда и упование да помогнем да се пребори нацията
  27.12.2020 13:40      

Включиха специални молитви в богослуженията срещу COVID пандемията