Вторник, 23 Мар 2021
    
Бургас

Без Дядо Коледа тази година – в отпуска е

  23.12.2020 14:17  
Без Дядо Коледа тази година – в отпуска е

Дона МИТЕВА

Детските градини затворени – Дядо Коледа не идва. На този етап отпадна и възможността добрият старец да бъде в двора на забавачката и да се излъчва на живо, така че децата да му се порадват.

„Като отпадна вероятността да бъдат отворени детските градини, естествено отпада и възможността децата да се срещнат в реална среда с Дядо Коледа. В детска градина „Вълшебство” сме решили неговата вярна спътница Снежанка в продължение на няколко дни да се среща с децата и да им поставя определени задачи, чрез които те да усетят коледния дух”, разказа Катя Мишева, директор на бургаската детска градина. Разбира се, забавачката, която тя управлява, както и останалите детски градини в града са празнично украсени, а вечер коледните светлини доставят радост на малки и големи.

Екипът на друга детска градина – тази в квартал „Зорница”, която поема в момента децата на медиците – „Звездица Зорница”, също подготвят вариант за онлайн коледен поздрав. Така че да има празнична атмосфера без да се събират много хора на едно място.

Актьорът Златко Ангелов, който заедно със своята колежка Невена Цанева са най-известната двойка Дядо Коледа и Снежанка, които радват децата в детските градини, не е извадил костюма на добрия старец изобщо. Не са подготвили, както се прави обичайно, и спектакъл, с който да зарадват малките бургазлийчета.

„Тази година нищо не правим, защото градините са затворени. Имаше един вариант, в който от Общината бяха разрешили отвън в дворовете на детските заведения да има Дядо Коледа. Няколко детски градини ни се обадиха, с идеята просто да поздравим децата, но и това отпадна”, коментира бургаският актьор. Никой не ги е поканил за онлайн изява. „Никой нищо не е поискал”, категоричен е Златко Ангелов.

Самият Ангелов от много години е спрял навръх Коледа да посещава домовете на бургазлии и за раздава подаръци на децата им. „От много години вече съм се отказал навръх Коледа да работя и да посещавам домове като Дядо Коледа. Първите години ходех, но сега – не. Коледата си е семеен празник и предпочитам да го посветя на семейството си”, заключава актьорът и допълва, че тази година добрият старец е в отпуска. Бургазлията се надява всичко лошо да отмине.

„Чувстваме се цялата актьорска гилдия като в безвъздушно пространство. Така го определям аз. Засега от театъра намират как да ни плащат заплатите, но това, че ни осигуряват възнаграждения, далеч не е всичко. Актьорът не работи само за заплата. Той трябва да играе, да е на сцена, да има за какво да мисли. Сега си казваш, че при наличието на много свободно време можеш да мислиш за много неща. Но като нямаш провокации, няма как да го измислиш, да твориш. Просто нищо не се ражда”, рисува картината на ограниченията актьорът.

В онлайн заниманията на детските градини със сигурност вече са пуснати в употреба и еленът Рудолф, за който трябва да има бисквитка и топло мляко, и джуджетата – добрите помощници, които сега строго наблюдават колко послушни са децата, но добрият старец остава грижа на родителите, които на Коледа ще трябва да импровизират. Най-лесният вариант, до който прибягват повечето семейства, е някой от семейството да се преоблече и да раздаде подаръците. Костюми за целта има в магазинчетата за един лев. Те не са кой знае колко добри, но вършат някаква работа.

Истински костюм за Дядо Коледа, който да е изработен от професионален шивач, от качествен червен плат прескача стотачката. Към това като се добавят брадата и мустаците – отиват още 40-50 лева. Със сигурност обаче инвестицията си струва, защото служи дълги години. В такива неща влагат актьорите, които знаят, че всяка година са ангажирани с раздаването на подаръците.

Косьо Лингорски, който от години посещава семейства с малки деца, за да поднесе подаръците на Коледа и търпеливо да изслуша песните, приказките и стиховете, подготвени специално за добрия старец, тази година също смята да не прави нищо. „Не съм пускал обяви както предходни години, когато са ми се обаждали със заявка за посещение по домовете и непознати семейства. На хората не им е до това, а и мерките – Дядо Коледа с маска или с шлем трябва да се появи?! Някак се разваля образът на стареца, ако към брадата и очилата сложим маска, например, а ако добавим и неизменното дезинфекциране…”, обяснява актьорът.

Както необичайни дотук са всички празници, така и Коледата ще бъде необичайна. В крайна сметка докато малчуганите спят, Дядо Коледа ще остави под елхата желаните подаръци. Важното е да има здраве.


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. Владимир Данов, Изп. директор на Български Кардиологичен Институт: До ваксинирането се профилактирам с хидроксихлорохин
  22.12.2020 14:24      

След това продължавам с двойна профилактика до окончателното изчезване на пандемията