Неделя, 26 Дек 2021
    
Общество

От 31 декември: Започваме да получаваме газ от Азербайджан

  22.12.2020 17:15  
От 31 декември: Започваме да получаваме газ от Азербайджан

От 31 декември т.г. България започва да получава природен газ от Азербайджан. Съгласно подписания договор на „Булгаргаз“ с азербайджанската нефтена компания SOCAR, в страната ни ще се доставят 1 млрд. куб. м. природен газ годишно от находището Шах Дениз 2 за срок от 25 години.

„Гарантираме, че на 1 януари следващата година имаме вече не само диверсификация, а и доставки на азерски газ, който влиза на територията на България през Гърция. На 1.01 2021 г. ще посрещнем азерския газ, за който толкова поколения политици говориха с Азербайджан. Правителството на Обединени патриоти и ГЕРБ работи добре и даде тази възможност за пълна диверсификация“, заяви премиерът Борисов на днешното правителствено заседание.

Министър Петкова отбеляза важността на договора с Азербайджан. „Това е един изключително важен договор, който е свързан с изпълнението на нашите приоритети – диверсификацията на доставките на природен газ . Той ще ни даде възможност от 31 декември тази година България да има нов, различен източник.“, заяви Петкова.

До началото на октомври следващата година природния газ ще получаваме през временна възможна точка на доставка - „Кулата“, която свързва газопровода TAП с гръцката газопреносна система. Междувременно продължаваме изграждането на Междусистемната газова връзка Гърция – България . Именно точката на свързване между TAП и IGB - Комотини, ще бъде точката на доставка на азербайджански газ след този преходен период от няколко месеца. Забавянето в изграждането на междусистемната връзка  е заради пандемията от КОВИД-19.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Доц. Кунчев с прогноза идва ли най-после краят на пандемията
  26.09.2021 12:14      

Намираме се в плато, макар да има леко повишаване на броя новозаразени. Надеждите са ни, че може