Вторник, 23 Мар 2021
    
Бургас

Учебни заведения от областта направиха щедри дарения на свои ученици

  22.12.2020 12:06  
Учебни заведения от областта направиха щедри дарения на свои ученици

Дона МИТЕВА

Много учебни заведения в Бургас и цялата област се включиха в инициативата, подета от Съюза на работодателите в Бургаска област за подпомагане на деца в нужда за Коледа. Това съобщи Весела Иванова, председател на структурата за областта.

„Дори в тази по-различна година надеждите за добро и щастие сплотяват педагозите в благородната кауза, за да сътворят заедно коледното чудо. Те отново са съпричастни към проблемите на децата и желаят да направят празника им светъл и усмихнат”, каза тя.

Първи в кампанията се включиха от ПГЧЕ „ВасилЛевски“- Бургас. Подарък 3 таблета получиха отлични ученици, а хранителни продукти и парична сума бе осигурена за ученик от училището в тежко социално положение на стойност 260 лв. Предоставени са още 5 нови лаптопа за учениците, които се нуждаят от устройства.

Средно училище "Христо Ботев"  в Сунгурларе предостави за ползване от ученици 39 новозакупени таблета и 1 лаптоп, всички с предплатен интернет.

Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето” осигури еднократна стипендия на 3-ма ученици - полусираци в размер на 420.00 лв. А ПГТ “Проф. д-р  Асен Златаров“  Бургас организира инициатива под наслов: „Топъл обяд за нашите връстници в неравностойно положение“. Днес ученици приготвят 30 броя единично опаковани  обедни ястия и десерти в учебно производствения комплекс „Младост“  и ще ги дарят на центровете за настаняване от семеен тип за деца без увреждания -1 и  2. Представители на ТОХ-а  се включиха  в инициативата „Коледни картички за бургаските медици“.  Те отидоха в УМБАЛ- Бургас и изразиха своята благодарност към всички хора в бели престилки.

От  Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника      дариха 3 таблета на деца в нужда.

Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов"    също се присъедини към благородната инициатива в навечерието на Коледните и Новогодишните празници да зарадва свои ученици. Бяха отделени над 6 000 лева за закупуване на таблети за социално слаби ученици. 1500 лева дариха от ОУ “Васил Априлов“  за лечение на болен ученик.

ОУ "Христо Ботев" даде 11 800 лева за единадесет преносими компютри, отделно 2 400 лева за десет таблета с карти за мобилни услуги и всички 769 ученици получиха коледни пакета от учебното заведение на стойност 11 535 лева.

Общата стойност на заделените средства за подпомагане на учениците в работата им в електронна среда и коледни пакети е 25 735 лева, обобщават от учебното заведение. Освен това бе организирана  благотворителна акция в полза на крайно бедните ученици и техните семейства. Затяхното подпомагане са събрани 1 700 лева, които ще бъдат раздадени под формата на пакети със стоки от първа необходимост на 103 семейства.

ОУ „Елин Пелин” дари 19 коледни пакета с хранителни продукти и лакомства за 1100 лв., подготвени от учителите за ученици в затруднено социално положение. ОУ  "Христо Ботев"        в бургаския квартал Долно Езерово осигури на свои ученици 6 устройства с предплатен интернет на стойност 420.00 лв, а СУ "Отец Паисий" в  Люляково, община Руен  осигури два таблета с предплатен интернет за шест месеца.  Всички работещи в училището направиха парично дарение за 40 ученици, от които една ученичка със СОП, на която й предстои операция.

Средецкото училище ,,Св.св.Кирил и Методий" дари  5 таблета „Леново” на свои ученици, които се обучават в Дневен център за деца с увреждания.

В инициативата се включиха и от СУ “Н.Й.Вапцаров”- Приморско.  С отделените 541лв.,  се осигуриха дрехи и хранителни продукти на многодетно семейство с 4 ученици, учащи в училището. Не на последно място е и организираната кампания  в ОУ "Христо Ботев"в созополското село  Зидарово е акцията за благотворително раздаване на дрехи и обувки за деца и ученици от училището.

„Направените от сърце коледни пакети и подаръци, закупените устройства, дарените парични суми са израз на големите човешки сърца и изказват вярата на всички дарители, че тези дни на изпитания ще свършат, че предстоят дни на радост и щастие.

А за децата на Бургас - да вярват, че Коледната магия влиза във всеки дом като скъпа гостенка и това, че по Коледа наистина се случват чудеса”, обобщи Весела Иванова.

Самият жест доказва още веднъж, че учителите са не само преподаватели, а и възпитатели. Хора с големи сърца, готови да даряват не само знания и умения, а и усмивки, чрез благородни жестове.

 

 


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. Владимир Данов, Изп. директор на Български Кардиологичен Институт: До ваксинирането се профилактирам с хидроксихлорохин
  22.12.2020 14:24      

След това продължавам с двойна профилактика до окончателното изчезване на пандемията