Неделя, 21 Мар 2021
    
Бургас

Идея: Само трима почетни граждани на година

  20.12.2020 15:06  
Идея:  Само трима почетни граждани на година

Да се предлагат с брой подписи, равни на цяло село

 

Георги РУСИНОВ

 

Общинският съветник от СЕК Константин Бачийски предлага промени в Наредбата за символиката и отличията на Община Бургас и по-точно в частта за почетните граждани. Той предлага да се намали броят на само трима на година. Досега позволеният максимум е пет на година. Бачийски предлага още и кандидатите да бъдат издигани от инициативни комитети, с не по-малко от 300 подписали се в подписка за предложението. В момента са необходими не по-малко от 30 души.

„С настоящото предложение предлагам да бъдат променени и завишени критериите за удостояване със званието „Почетен гражданин на община Бургас“. Целта е да се избират български и чуждестранни граждани, познати на широката общественост, с доказани във времето особено големи заслуги и приноси към града и жителите му. В последните години различни инициативни граждански комитети предлагат голям на брой лица за удостояване с това звание. Считам, че тези комитети, които инициират процедурата за присъждане на званието, трябва да бъдат в значително по-голям състав от досегашния такъв (който е не по-малко от 30 души), формирани чрез съответната подписка. Увеличаването на състава на цитираните комитети на не по-малко от 300 души би осигурило и обосновало много по-голямата представителност и достоверност по отношение на заслугите и приносите на съответното предложено лице. В тази връзка е обосновано и целесъобразно да се намали и броят на хората, които могат да бъдат удостоени със званието „Почетен гражданин на община Бургас“ в рамките на една календарна година, като се намали броят им от пет на трима човека. По този начин в пълна степен би се изпълнила и целта на настоящата Наредба да бъдат избирани най-достойните хора с особено големи заслуги и принос към града и жителите му“, пише Бачийски в докладната.

Общинският съветник предлага и гласуването в Общински съвет да е тайно.

„Предлагам гласуването за вземане на решение по направените предложения за присъждане на званието „Почетен гражданин на община Бургас“ да бъде тайно, а не явно поименно, както е досега. Така никой от общинските съветници няма да бъде упрекнат за начина, по който е гласувал за конкретно предложено лице, тъй като несъмнено всички предложения са достойни, но все пак се избират тези с най-големи заслуги към града и гражданите на общината“, аргументира се той.

Общински съвет – Бургас ще гласува предложението на последната си сесия за годината на 21 декември 2020-а.

В Комисията по икономика и инвестиционни политики, на която Бачийски е председател, обаче докладната не бе приета. Общинските съветници от ГЕРБ Георги Маринчев, Тодор Йосифов и Николай Стоянов обясниха, че в същото време има входирани други предложения за промяна в Наредбата, които са със срок от 60 дни за разглеждане и даване на предложения и са качени на сайта на Община Бургас. Затова призоваха вносителя от СЕК да оттегли докладната си, като предложенията в докладната му щели да се обсъдят заедно с другите предложения. Бачийски категорично отказа, като поясни, че макар че той е вносител на докладната, тя не е само негова инициатива. Четирима от членовете на Правната комисия се обединили около предлаганите промени в наредбата. След като не бе приета докладната по време на комисията, Бачийски заяви, че това се случва, защото докладната идва от него, а не от управляващото мнозинство.

В последствие и останалите комисии гласуваха по подобен начин.


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
90 не е равно на 30, г-н министър
  14.12.2020 10:41      

С тези 60 лева, които ще спестят съвестните ще си купят една част от лекарствата.