Понеделник, 27 Дек 2021
    
Бургас

Иван Костадинов, „Подкрепа” – Бургас: Увеличението на извънредния труд – не му бе сега времето

  16.12.2020 10:03  
Иван Костадинов, „Подкрепа” – Бургас: Увеличението на извънредния труд – не му бе сега времето

Дона МИТЕВА

Успокоението, че това увеличение на извънредния труд от 150 часа на 300 ще влезе само при подписването на колективен трудов договор и неговото включване там и че няма да има злоупотреби – са само думи, смята лидерът на КТ „Подкрепа” в Бургас Иван Костадинов и задава въпрос: „Сега ли му беше времето?”. Той е категоричен, че и досега е имало случаи на злоупотреба, но поне те са били незаконни, а сега с промените – се узаконяват. Освен това практиката познава, че и при колективните трудови договори има случаи на подписване под натиск”. С времето и проведените синдикални обучения хората на наемния труд се осъзнаха. 95% от тях вече знаят и няма да се оставят на натиска. Ще звъннат на нас в синдиката или ще потърсят направо ръководството в столицата, или пък Инспекцията по труда, но въпреки това остават едни 5%, които ще се поддадат”, казва Костадинов.

В момент на пандемия, която се отразява на трудовия пазар, фирми затварят врати и натискът върху социалната система е голям. В случая и броят на безработните расте.

Отношенията между работодатели и работници са още по-деликатни. „Сега хората се страхуват за работното си място, страхуват се да не се разболеят – дали ще имат болнични, или трябва да си пускат неплатен отпуск. Има доста варианти, които не са добри. Така че има доста проблеми”, обобщава синдикалистът. Той искрено се надява да са малко подобни случаи и казва, че в последно време в синдиката не са ги търсили с подобни оплаквания. За сметка на това от КТ „Подкрепа” в Бургас са осигурили за своите членове директно безплатна консултация с юрист, чийто телефон вече знаят всички и при нужда звънят директно за съвет на него. „Без юридическа помощ хората са за никъде. Направихме възможно  телефонният номер на юриста, на който ние от синдиката изплащаме хонорар, да стигне до всички наши членове. Така те могат да се възползват от неговите услуги безплатно. За мен това е много важен контакт, който помага на хората”, категоричен е Костадинов.

Синдикалистът подчертава, че този извънреден труд се използва най-вече в производствената сфера. В момент на социални ограничения е наясно, че е трудно, а и недопустимо е да се организират синдикални протести: „В този момент е забранено да се събират много хора на едно място. Да, представители на нашата организация казаха, че не сме съгласни, правиха срещи, но решението е факт!”, казва Костадинов, и отново подчертава, че ако за едни не е сега времето на тази промяна, явно за други е точен моментът, защото не могат  да се организират и протестни действия.

 

 

 

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 Млад мъж, спасен в Ковид-реанимацията на УМБАЛ Бургас: подценявах опасността
  28.09.2021 11:08      

Пореден успех в лечението на пациенти с Ковид-19 отбеляза реанимацията на УМБАЛ Бургас. Мл