Вторник, 28 Дек 2021
    
Руен

Глътка надежда: Язовир „Цонево” започна да се пълни с вода

  10.12.2020 18:11  
Глътка надежда: Язовир „Цонево” започна да се пълни с вода

Михаил КОЛЕВ

 

Язовир „Цонево” е започнал отново да се пълни с вода, съобщи пред вестник „Черноморски фар” кметът на руенското село Добромир Мехмед Смаил. Днес в язовира, който пресъхна през лятото, се е забелязало леко покачване на водното му ниво, каза още кметът. Причината е дъждът, който се е излял днес над района.

„Цонево” обхваща територията на област Варна и малка част от област Бургас, която е именно в землището на село Добромир. Местните от месеци се надяваха да завали обилен дъжд, който да спаси положението.

„Нямаше молитва, когато ходихме на джамия или църква, в която да не се помолим да завали дъжд и „Цонево” отново да се напълни с вода”, каза още Смаил.

Новината за „съживяването” на язовир „Цонево” бързо се е разпространила сред жителите на село Добромир, които вече са обнадеждени и се надяват отново да видят водния басейн както преди.

Хората в руенското село се молят и в следващите дни да има валежи, за да може язовирът да се напълни още повече с вода. Въпреки тежката ситуация до водна криза в Добромир не се е стигнало, увери кметът Мехмед Смаил. Водата на „Цонево” се е използва от местните за напоителни, но не и за питейни нужди.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Водолаз: Шефът на Морска администрация ще отнесе вината за кризата, макар да не е виновен
  29.09.2021 15:39      

Трябва ни политика за морско спасяване, заяви Михаил Заимов