Понеделник, 27 Дек 2021
    
Бизнес

Зърнопроизводители виждат шанс за напояване от Мандра

  10.12.2020 18:02  
Зърнопроизводители виждат шанс за напояване от Мандра

Дона МИТЕВА

Камчия  не се използва за поливане, категоричен е зърнопроизводителят Илия Проданов, който е и зам.-председател на Асоциацията. По негови думи, като цяло язовирите не се експлоатират по правилния начин.

„За никого не е тайна това, че в последните години, особено в нашия регион, няма достатъчно вода, но за това земеделците нямат никаква вина.  Ние определено страдаме от безводието – вижте само реколтата тази година. А напояването е в основата на битката със сушата”, обяснява  Проданов.

Затова и от Министерството на земеделието, храните и горите, по предложение на земеделците е направено  предложение, което да ги облекчи. Настоява се за нуждите на земеделието само с уведомителен режим да се позволят сондажи в нивите, които  да се използват за напояване, като да се използват до 50 кубически метра вода за денонощие. „Това не може да сработи навсякъде, но все пак е възможност, от която могат да се възползват и зеленчукопроизводители, и собственици на овощни градини, а и за другите също е шанс”, казва Проданов.

Специално за Бургаски регион той вижда огромен шанс в язовир „Мандра“. „От Мандра може да се напоява, но със сигурност трябва държавна помощ. Да, в новия програмен период пари за напояване ще има. Но едва ли ще са достатъчно”, заключава земеделецът.

Водата, по негови думи, за региона е на лице, но хидромелиоративната система е разрушена и там е мястото на държавата, а на този етап няма предвидена такава. Трябва да се изгради помпена станция и довеждащи до нивите тръби или канали. Той припомня, че в миналото такива е имало чак до Карнобат. „Като начало може да се направи проект, който да довежда вода до Българово, Камено, а нашата задача е да си направим комасация, да си изградим напоителните системи вътре в нивите”, казва Проданов.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 Млад мъж, спасен в Ковид-реанимацията на УМБАЛ Бургас: подценявах опасността
  28.09.2021 11:08      

Пореден успех в лечението на пациенти с Ковид-19 отбеляза реанимацията на УМБАЛ Бургас. Мл