Георги РУСИНОВ
За Никулден бургаската журналистка и кореспондент на „Хоризонт“ Даниела Костадинова ще изкара на трапезата и маринован зарган. Рецептата е научила от нейни приятели, запалени по Черноморската кухня.
„Зарганът се почиства, режат се опашките, нарязва се и се оставя да престои в тава с едра морска сол 24 часа. Добавя се 1 кафена чаша вода в тавата. След това се измива от солта и се залива с ябълков оцет. Оставя се да престои 12 часа. След това се нарежда в буркани с дафинов лист, бахар и черен пипер на зърна. В тиган се запържва олио, но не докато започне да цвърчи, а се слага коричка хляб, докато започнат да се образуват мехурчета около него. Олиото се оставя 10-15 мин. да изстине, но да остане топло и се залива рибата догоре. Бурканите се обръщат. Готово е за консумация след 2 дни, но аз изчаквам една седмица“, сподели тя за аудиторията на „Черноморски фар“.