Понеделник, 30 Nov 2020
    
Малко Търново

Странджанска община продава възрожденски къщи

  17.11.2020 17:34  
Странджанска община продава възрожденски къщи

Няма пари за поддръжка на паметниците на културата

 

Георги РУСИНОВ

 

Община Малко Търново продава две възрожденски къщи на търг, показа репортерска проверка на „Черноморски фар“. Сградите са паметници на културата.

Първата е Дяковата къща. Тя е строена в края на XIX век и е от типа късновъзрожденска черноморска къща – салонна и симетрична. Първият етаж е от измазана каменна зидария, а ъглите са оформени от квадратни камъни. Вторият етаж е с дъсчена обшивка, ъглите са обрамчени с дървени колонки. Конструкцията е масивна и типична за периода на изграждане – гредоред. Таваните са с характерната за времето си ламперия. Къщата е реставрирана през 1985-а от НИПК и е паметник на културата от местно значение. Сградата е със застроена площ 127 кв.м. и е построена в имот с площ от 878 кв.м. Намира се в центъра на града.

Втората къща е тази на Дико Русев Махони. Била е закупена от Община Малко Търново през 1984-а за нуждите на Детската асамблея „Знаме на мира“. През 1990-а сградата е съборена до основи и изградена наново от НИПК. При строителството е възстановен типът на късновъзрожденската черноморска къща. Сградата е масивна. Първият етаж е от измазана каменна зидария, а вторият е обшит с дървена ламперия, също и вътрешните стени и тавани. Вътрешната стълба също е дървена. Сградата е със застроена площ от 93 кв.м. и е построена в имот с обща площ 222 кв.м. Намира се в близост до центъра на града.

Двете възрожденски къщи са обявени на търг със заповед на кмета на общината Илиян Янчев с начална цена от 39 056 лева за всяка. Наддаването ще се проведе на 3 декември 2020-а.

Пред „Черноморски фар“ градоначалникът коментира, че продажбата им се налага, защото общината е бедна и няма пари за поддръжка.

„Толкова години тези хубави къщи започнаха да западат. Затова искам, ако може по някакъв начин да се вземат от хора, които да се грижат и да ги запазят за в бъдеще. Ако така вървят нещата, иначе до някоя друга година ще паднат. Къщите сега не са в толкова лошо състояние. Цената е изключително ниска. Затова ги пускаме и на търг. Ще се радвам да ги вземе собственик, който да се грижи, за да останат за поколенията. Честно казано, опитахме се да ги даваме под наем. На музеи ги давахме, но не вървят нещата“, заяви той.

Янчев добави, че няма как къщите да не бъдат запазени в този им вид, тъй като са паметници на културата. Изникват обаче притеснения, че който и частен собственик да ги вземе, ще опита да печели от тях под една или друга форма – механа или къща за гости например.

„Не може да се направи какъвто и да е ремонт, без да е съгласувано това с Министерство на културата“, добави Янчев.

„Черноморски фар“ ще изпрати официално запитване до Министерството на културата дали в страната има други такива случаи – паметници на културата да се продават на частни лица, как се процедира в подобни ситуации и могат ли да се превръщат в търговски обекти.

Министър Банов все пак е необходимо да отговори и няма ли средства културното министерство за две къщи, които се намират в граничен район.


Малко Търново