Събота, 13 Фев 2021
    
Бургас

Разходките в гората - все по-малко търсени

  14.11.2020 16:25  
Разходките в гората - все по-малко търсени

Бургазлии предпочитат да си стоят вкъщи

 

Георги РУСИНОВ

 

Бургазлии все повече предпочитат да си стоят вкъщи. Това най-вероятно се дължи на страха от втората COVID-19 вълни. Все по-често предпочитан отново става хоум офисът и фирми, които имат възможност да го приложат, го правят. Оказва се, че все по-малко бургазлии имат желание за разходки в гората. Владимир Димитров от „Зелена Странджа“ разказа пред репортер на „Черноморски фар“, че в техните събития в последно време хората са все по-малко.

„Притесняват се, рязко намаляха. Като навсякъд,е хората са стресирани. Лятото например беше много силно след като бяхме затворени пролетта. Имаше го това желание за разходки, за живот. Сега обаче нещата вече станаха по-реални, отколкото през март-април. Всички по един или друг начин ги виждаме нещата по-отблизо и хората се притесняват. Лятото почти бяхме забравили, че нещо се случва. Телевизиите също не ни облъчваха толкова. В момента отново само за това се говори и се усеща притеснение у хората. Дори и при нас на походите туристите си спазват дистанция, идват с лични автомобили и са доста по-малко, отколкото през предния месец примерно“, обяснява Димитров.

Самите те нямат отложени събития. От самото си създаване в „Зелена Странджа“ принципът е, ако зависи от тях, да не отменят походи.

„Имали сме походи и с двама човека. За нас това не е проблем. Нямаме право да лишаваме хората от разходки, когато имат желание. Друг факт е, че по принцип всяка година по това време броят на туристите намалява заради времето. Сега обаче все още е много приятно за разходка в гората. Всичко е шарено, все още е сравнително топло“, пояснява той.

 

Заповедта на здравния министър променя нещата

 

Спадът на хората рязко се е почувствал след заповедта на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Седмицата преди това е имало много туристи в планината, докато веднага в седмицата след излизането на заповедта за по-строги мерки липсата на хората се е усетила.

„Изглежда хората се ограничават. Иначе в гората като се движим има достатъчно място да се спазва дистанция, има си и чист въздух и слънце. Но при нас и от събитие до събитие нещата са различни. Времето е различно, местата са различни и си преценяват хората къде да дойдат. Спад обаче се чувства. Иначе събития си имаме целогодишно. Всеки сезон има какво да предложи, маршрутите се съобразяват според сезона“, коментира Димитров.

На тези, които се притесняват да излизат той казва, че гората в момента е най-безопасното място. Препоръчва все пак да избягват големи групи, но и напомня, че сред природата има достатъчно място да се спазват дистанции.

„Движението, самата физическа активност укрепя организма, а това в момента смятам, че ни крепи най-много. Въпреки всички мерки, половин година се вижда, че този вирус няма да го спрем и може би ще мине през повечето от нас. В момента нито болничната система, нито Здравната каса ще ни спаси, а само силният ни имунитет“, добавя Димитров.

 

„Ловци, не сте само вие в гората“

 

Отскоро в „Зелена Странджа“ стартира много интересна кампания. Любителите на природата призовават ловците да оставят оръжието и да излязат на разходка в гората с тях, а не на лов. Владимир Димитров обяснява, че идеята е много отдавна и касае като цяло всички туристи по време на ловния сезон. Целта е гласност за това, че и те са в гората/планината, докато ловците ловуват.

„Принципно всички туристи по време на ловния сезон се притесняват да се разхождат, особено в по-малки групи, защото не се знае дали няма да се срещнат с ловци. Затова аз съм отправил такива предложения в Агенцията по горите и до ловните сдружения - да има някаква по-голяма прозрачност, както е при дърводобива – да се знае къде и в кой ден се провеждат ловните излети, за да може туристите да се съобразяват и да си правят плановете. Да има някаква съгласуваност“, посочва той.

Засега не срещат разбиране от ловците обаче, споделя Димитров. Нямало нагласа ловът да стане по-прозрачен.

„Затова аз съм отправил такива предложения в Агенцията по горите и до ловните сдружения - да има някаква по-голяма прозрачност, както е при дърводобива – да се знае къде и в кой ден се провеждат ловните излети, за да може туристите да се съобразяват и да си правят плановете. Да има някаква съгласуваност. Към момента няма разбиране от тяхна страна, няма нагласа ловът да стане по-прозрачен. Затова се опитвам, не само сега с тази инициатива, но непрекъснато, да поставя и другата гледна точка – тази на туристите, защото ловците си мислят, че са само те в гората. Случвало се е да стигаме до конфликти кой има право да е в гората и кой не. Аз смятам, че тя е за всички, тъй като е обществен ресурс и нямат право да ограничават правото на други да бъдат там. До инциденти, слава Богу, не се е стигало, но съществуват такива предпоставки. Самият факт, че има хора в гората с оръжие и не виждат точно къде стрелят, си е опасен“, уточнява той.

Димитров продължава с това, че в последно време, особено през тази година, все повече хора избират разходките в планината и гората и смята, че е нормално там, където има много хора, а не само ловци, да има някакви правила.

„Не са много ловците, които се навиват на инициативата ми. Имахме един, но той и друг път е идвал с нас на разходки. До човека си е. Не вярвам запалените ловци, да си оставят оръжието и хобито. Идеята на тази инициатива, както казах, е друга. Да разберат, че не са само те там и да има някакво взаимно разбиране. Затова продължаваме с такива инициативи и се надявам в бъдеще, може и да е след години, но туристите да извоюваме по-големи права, така да се каже. В крайна сметка, всеки има правото да упражнява своето хоби“, заключава Димитров.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Радка Жекова, Сдружение „Диабетни грижи”: За диабета няма почивен ден
  14.11.2020 10:31      

Да помагаш на другите е добре, но да ги научиш сами да си помагат, е още по-добре