Петък, 07 Яну 2022
    
Общество

Бургас е с най-модерната хемодиализа в страната

  13.11.2020 10:58  
Бургас е с най-модерната хемодиализа в страната
Туфик Ел Масри и екипът на диализния център работят всеки ден

Росен ТОПКАРОВ

Преди четири години в Бургас отвори първият частен диализен център в региона. В ДЦ „Ел Масри“ са инвестирани над 2 млн. лв. и амбицията на собствениците е това да бъде най-доброто място за пациенти, които се нуждаят от хемодиализа. От самото начало в центъра работи д-р Красен Генев, който година след отварянето участва в разработването на метода хемодиафилтрация. При него кръвта на пациентите се пречиства идеално и за разлика от диализните процедури, по които работят в страната всички, онези, които се подлагат на новата методика се чувстват много по-добре и водят пълноценен начин на живот.

Диализен център „Ел Масри“ от самото начало е оборудван с най-модерните германски машини за диализа „Фрезениус 5008 С“. Днес центърът разполага с 27 поста и работи всеки ден на три смени. „Бях приятно изненадан от първия ден, когато дойдох в този диализен център. Веднага ми направи впечатление огромната инвестиция, която е направил д-р Ел Масри, за да осигури най-доброто за пациенти, които имат нужда от хемодиализа“, спомня си д-р Генев. Новата методика, по която работят в центъра е окончателно въведена от една година. Д-р Генев споделя, че е трябвало технологично време, за да преминат обучение медиците в центъра. „При нас дойдоха специалисти от Германия, там, където са създадени тези машини и всички трябваше да преминем  курс за работа. Само по този начин може да гарантираме на нашите пациенти високотехнологичен метод на хемодиализа, какъвто е хемодиафилтрацията.“

 

Първите пациенти, които се подлагат на новата методика, дават отлични лабораторни резултати. Процедурата се оказва много по-поносима и чисти перфектно кръвта. За разлика от обикновената хемодиализа, която се прави в останалите центрове при метода на хемодиафилтрация се използват по-висококачествени диализатори, които имат пори с определен размер. Създава се градиент на налягане от двете страни на мембраната между диализния разтвор и кръвта, т.е. от кръвта започва да се изсмукват 15-20 литра течност, заедно с веществата до определения от порите размер. Изтегленото количество течност се възстановява веднага със същото количество йонен разтвор, приготвен от диализния апарат. Това е съществената разлика между диализа и хемодиафилтрация. Пречистват се както нискомолекулните токсини, така и токсичните белтъци, които иначе не се чистят при стандартната диализа. Тези белтъци имат отношение и към късните усложнения на пациенти, които трябва да се подложат на хемодиализа. Освен това тази методика позволява извличане на по-големи количества течности от пациента до 4 литра на час, без те да получат йонен шок.

Главният мениджър на диализния център Туфик Ел Масри всеки ден проследява състоянието на пациентите и следи за навременната доставка на консумативите, които идват от Германия. Дори в моменти когато движението на стоки в Европа е затруднено заради пандемията от коронавирус, всички доставки за ДЦ „Ел Масри“ идват навреме. С лекарствата и консумативите за пациенти на хемодиализа не се правят компромиси. Самата концепция на германските апарати „Фрезениус 5008“ е да постигнат резултати на стабилен пациент, което означава добри лабораторни резултати, постигнати с леко протичащи диализни процедури. Туфик Ел Масри всеки ден обсъжда с пациентите тяхното здравословно състояние. Някои от тях през последната година се преместват да живеят в Бургас, за да могат да имат достъп точно до този метод на хемодиализа. „Следвам заръките на баща ми, който винаги казва: „Прави най-доброто за своите пациенти, за да ти се случи най-доброто в живота и на теб“. Днес, когато виждам как наши пациенти водят пълноценен начин на живот, спортуват, правят дълги разходки, които не са могли преди време и дори играят народни танци съм щастлив, защото усилията на целия ни екип не са били напразни и всеки ден, отдаден на пациентите си заслужава.“, споделя Туфик Ел Масри.

 

 

Голямо признание за високото качество на работа в диализния център в Бургас получава самият д-р Ел Масри от колеги в Германия това лято. Те му се обаждат заради пациент, който е подложен на хемодиафилтрация във Франкфурт, но желае да дойде на почивка в Несебър за две седмици. За това време е необходимо да бъде подложен три пъти на хемодиафилтрация, а единственото място където се прилага този метод в страната е ДЦ „Ел Масри“ в Бургас. Пациентът идва в България на почивка, прави необходимите процедури в диализния център и се прибира в Германия безпрепятствено. След него няколко други центъра в Европа, които работят с апарати от последно поколение „Фрезениус 5008“ по метода на хемодиафилтрация, препращат свои пациенти, които пребивават временно в България, в ДЦ „Ел Масри“. Това за пореден път е доказателство за уникалността на новата методика, по която пациентите водят пълноценен начин на живот.

Д-р Ел Масри споделя, че много медици в България не вярват, че процедурата съществува и се извършва в Бургас. „Те си мислят, че това е някаква екзотика, която съществува само на Запад, а д-р Генев им казва - елате при нас да видите как се прави, защото няма нищо по-добро от това за пациентите на хемодиализа.“, казва още д-р Ел Масри.

Машините от последно поколение скъсяват времето на хемодиализа с 30% и имат функцията онлайн да следят очистването на пациента. Самата машина регулира някои функции по време на целия процес. Тя сама изчислява диализното време, като се имат предвид неговите параметри – килограми, височина, възраст, каква му е гъстотата на кръвта. Процедурите по новия метод не се заплащат от пациентите, а на тези от тях, които имат нужда, диализният център осигурява и транспорт. По време на процедурите пациентите са настанени в комфортни стаи по 2-3 души. Към този момент показателите на всички пациенти в ДЦ „Ел Масри“ са много добри, няма нито един болен от COVID-19 или други грипоподобни и вирусни заболявания. От ръководството споделят, че и през следващите години ще продължат да налагат най-новите модерни и иновативни методи в медицината, за да запазят здравето на своите пациенти.

 

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Кап. Богданов: Дневниците на \
  07.10.2021 10:44      

Товарният кораб "Вера Су" вече 18 дни е блокиран между скалите край Камен бряг.