Понеделник, 30 Nov 2020
    
Айтос

Айтоският рогат гълъб - шампион на Европа

  13.11.2020 11:18  
 Айтоският рогат гълъб - шампион на Европа

Точно преди една година, в Айтос се проведе Първата регионална изложба на гълъби, която събра гълъбовъди не само от региона, но и от цялата страна. Естествено, акцентът беше поставен върху уникалната местна порода „Айтоски рогат гълъб“. Тогава, айтоските гълъбовъди заявиха, че има още върху какво да се работи за идеалната форма на породата, затова ще търсят подобрение на стандарта.

И през 2020 година членовете на Клуб „Айтоски рогат гълъб" полагат усилия стандартът да бъде подобрен. Заради COVID-19, тази година гълъбовъдите не се събират толкова често, провалила се и отдавна чаканата национална изложба в Шумен, казва mредседателят на клуба Стоян Христов, който има гълъб шампион от Европейската изложба на гълъби в Мец, Франция през 2015 година. Христов е член на Управителния Съвет на Националното дружество на гълъбовъдите и председател на Етичната комисия към Националното дружество.

Италианецът, както го знаят айтозлии, и днес грижливо пази специалните награди - диплом, знаме и медал, с които е удостоен неговият шампион - мъжки бял гълъб. „Европейската изложба на гълъби се организира на три години. На тази изложба всяка държава представя своите породи, беше представена включително и породата „Айтоски рогат гълъб", която е призната от Европейската комисия като българска порода още през 2012 година на изложбата в Лайпциг, Германия", разказва още председателят.

Христов отглежда гълъби от съвсем малък. Дълги години съвместява страстта си към гълъбите с музиката и СДС. През последните години гълъбите са първият му приоритет. Има златен медал от Първата Балканска изложба на гълъби, която се проведе в България, под патронажа на Европейската асоциация на гълъбовъдите, през 2016 година. Следват три шампионски титли, които Христов особено цени: Шампион с бял айтоски рогат гълъб-женски на Националната изложба Търговище `2018, Шампион с бял айтоски рогат гълъб-женска на регионална изложба Кнежа `2019, Шампион с бял айтоски рогат гълъб-мъжки на регионална изложба Айтос `2019.

Питам го как беше създадена уникалната порода „Айтоски рогат гълъб", призната през 2012 година - породата, която го направи шампион на изложението във Франция. „Породата е създадена от местен гладък гълъб и мавия през 70-те години на миналия век от покойния вече Николай Николов (Джалито), и постепенно, с времето започва да се разпространява из цялата област. През 2010 година, в Бургаското дружество „МИР“ създават секция „Айтоски рогат преметач“, и с участието на  айтоския гълъбовъд, Николай Николов (Джалито), подават документи за регистрация на стандарта на породата „Айтоски рогат преметач" в Комисията по стандарти в Националното дружество, след което е одобрена официално. И тъй като породата си е чисто айтоска, когато тръгнахме да регистрираме дружеството решихме, че най-логично е то да носи името на породата. Но за да се утвърди една нова порода, трябва да има разлики, поне три, минимум. Иска се много време за идеалната форма - не става за година-две", казва Христов.

По думите му, ако айтоският клуб успее да подобри породата още, тогава може да търси подобряване на стандарта. „Най-важното при нас е всеки ден да се работи за усъвършенстване на породата. Разбира се, допитваме се до председателя на генетичната комисия в националния Съюз - д-р Велев.", коментира още Христов.

За да бъдеш член на клуба и Съюза има изисквания - гълъбите трябва задължително да са опъстени със стандартен европейски пръстен, и да са от порода, която може и да не е регистрирана до момента. Оказва се, че Айтоското дружество, което се ползва с изключителен авторитет в Националното, е фаворит по броя на членовете си в България. „Има още много кандидати, гълъбовъдите в Айтос не са малко. В клуба членува вече и една жена - бургазлийката Диляна Франц. ", обяснява председателят, и подчертава, че истинските гълъбари непрекъснато наблюдават своите любимци, ваксинират ги, винаги усещат какво е здравословното им състояние по поведението, и са нещо като „половин доктори".

Най-представителната и интересна българска порода в момента е „БГ Огледален ролер". Оказва се, че тази порода има удивително голяма популация в Айтос. А селекционерът на тази изключителна порода, Ангел Ангелов, досегашен председател на Козлодуйското дружество, е станал член на Айтоския клуб. Гълъбовъди от Севлиево и Карнобат  също предпочели Айтоския клуб, научи още „Народен приятел“.

НП