Вторник, 09 Фев 2021
    
Бургас Камено

Д-р Петко Желязков, личен лекар: Да се сложи една слушалка на пациента наистина е добре, но не е всичко

  11.11.2020 13:12  
Д-р Петко Желязков, личен лекар: Да се сложи една слушалка на пациента наистина е добре, но не е всичко

Дона МИТЕВА

Почти всеки втори човек, който има респираторни проблеми – хрема, кашлица, температура, най-вероятно е с COVID-19. С тези пациенти по указания работим по телефона. Аз в момента имам десет човека с COVID-19, които всеки ден ми се обаждат и аз всеки ден говоря с тях поне по десет минути, уточнявайки с детайли състоянието им. Това твърди председателят на сдружението на личните легари в Бургас д-р Петко Желязков.

Той казва още: Но нека подчертая, че работата на личните лекари е 10% свързана с COVID-19, другите 90 % е наблюдаване на хронично болните, назначаване изследвания, да правим профилактични прегледи. Не случайно и половината заразените с COVID-19 лекари са лични.

Средно по 1500-2000 са пациентите в една практика. Големият проблем е, че вече и наши колеги, които сме посочили като наши заместници, и те започват да излизат от строя. И така, ако двама лекари -джипита са заразени или карантинирани, близо 4000 души няма да получат медицинска помощ. Затова и ръководим тези процеси по телефона.

Да се сложи една слушалка на пациента наистина е добре, но не е всичко.

Ако при някои от пациентите се влошат нещата - аз лично ги преглеждам. Имам определен час – зелени и червени коридори. Издавам предварителни часове, за да няма струпване на хора пред кабинета.

От моите пациенти досега никой не е стигнал до болница. Те са между 20 и 40 години.

Но не можем да задължим пациентите първо да търсят нас. Има и такива, които направо отиват в болницата.

 Когато се хванат в първите ден-два симптомите е много по-добре, защото ще се ограничат контактите. Добре е и това, че ще можем да правим тестове.

По отношение на петте симптома, които трябва да има пациентът, както бе описано, ами принципно няма как да се случи. Дори не всички лични лекари нямат уредите за мерене на сатурацията.

Смея да твърдя, че от моите колеги няма такива, които да се крият от пациентите. Ако телефоните им дават заето, то е защото изключително много време прекарваме в консултации по телефона.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
проф. Димитър Луджев-Големият проблем на българския преход е, че създадохме формална демокрация
  10.11.2020 15:12      

От нея прозира един партийно-клиентелистки модел на управление