Понеделник, 03 Яну 2022
    
Бизнес Бургас

Покрай пандемията бургазлии ядат повече месо

  10.11.2020 17:06  
Покрай пандемията бургазлии ядат повече месо

Дона МИТЕВА

Консумацията на месо в Бургас се е увеличила, твърдят собствениците на месарски магазини в центъра на морския град. По техни думи причината е в това, че покрай COVID-ограниченията семействата много по-често обядват и вечерят заедно. Една част от тях се въздържат и от честото ходене по ресторанти.

„Сега, когато големите ученици са отново на дистанционно обучение, също се усеща увеличен интерес към мръвките”, категорични са месарите, чиито магазини се намират в центъра.

Техен колега с магазин в квартал „Зорница” твърди, че клиентелата му е постоянна и не забелязва по-висок интерес към месата.

Със сигурност едно е ясно – всеки купува това, което е по джоба му. Да не забравяме, че големите вериги магазини непрекъснато правят промоция на различни видове месо и голяма част от бургазлии предпочитат да пазарят там.

 Онези, с по-големи финансови възможности и по-деликатни вкусови претенции залагат на месарските магазини и продавачите, които познават лично, осланяйки се на това, че те винаги им препоръчват не най-масовото, а най-прясното.

Все по-често могат да бъдат забелязани сред асортимента на магазините за месо и кюфтета от конско месо, различни мръвки от телешко, различни видове пресни луканки или готови ролета. Въпреки това най-масово продължава да се харчи пилешкото и свинското. Целите зайци или пък пуешкото месо също дърпат окото на купувачите.

По данни да Системата за агропазарна икономика  в началото на този месец свинският бут се предлага от 7,00 до 10,50 лв./кг. Средната цена е 8,97 лв./кг. Спад от 4% се наблюдава в Стара Загора. Свински врат се продава на цени от 7,90 лв./кг до 14,50 лв./кг и средна за страната 10,76 лв./кг. Намаление от 2% има в Хасково.

При телешко месо с кост цените на дребно са с марж 7,50-12,60 лв./кг и средна цена 9,63 лв./кг. Цените на телешки шол са с нива 11,20-17,50 лв./кг и средна цена за страната 14,98 лв./кг.

Замразените пилета са с цени на дребно от 3,99 до 5,79 лв./кг при средна цена от 4,88 лв./кг. Цените на дребно на стандартни яйца са от 0,16 лв./бр. до 0,36 лв./бр., а средната цена е 0,27 лв./бр.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Богдан Милчев, пътен експерт: Когато се действа под натиск и паника се допускат сериозни грешки
  03.10.2021 13:37      

„Фразата „пътна безопасност“ не сме я чули от нито един от тримата мини