Вторник, 09 Фев 2021
    
Бургас Култура

Историкът Митко Иванов показа 30 години преход през погледа на 30 съдби

  10.11.2020 21:07  
Историкът Митко Иванов показа 30 години преход през погледа на 30 съдби

Георги РУСИНОВ

Художникът и историк Митко Иванов тази вечер показа последният си интересен проект. В сградата на Регионална библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас той представи няколко пана, на които са изобразени 30 личности. Снимките им са от две години 2019-а и от 1989-а, когато пада Берлинската стена и комунистическият режим в България. Идеята на историка е предложи едно различно социологическо проучване на събитията от 89-а и последвалият преход. Самият проект той нарича „Социологическа инсталация“. Наред със снимките на анкетираните са поместени и отговорите, които те самите са дали във формата на есе.

„Проектът бе реализиран за пръв път точно преди една година в германското посолство в София и там беше представен за пръв път. Моят проект нарекох „Sоциологическа инсталация“. Винаги съм се изкушавал да направя извадка на прехода, падането на берлинската стена и 30-те години, които изминаха не през анализа на социолозите, а през реални човешки съдби. Имам чувството като, че ли такава извадка не е правена“, обясни Иванов.

Срокът, за който е трябвало да е готов е по-малко от месец и половина.

„Подбрах 30 души на различна възраст. Това беше целенасочена. Разликата във възрастта между най-възрастният участник – германец е на 86, а Ина най-младата е на 25. Тя дори не е била родена през 89-а, но направи едно страхотно есе. Изпитах истинска гордост, че я познавам. Роланд – най-възрастният участник е толкова възрастен, че той помни, когато е пристигнала униформата и повиквателната за баща му на Източния фронт, където той загива“, уточни той.

Сред анкетираните германецът е един, други са българи с немско гражданство, както и хора от други държави. Бургазлиите преобладават, но има хора и от София и страната. 10% от анкетираните са български мюсюлмани. Като професии и образование също палитрата е богата. За съжаление по думите на Иванов се оказва, че анкетираните са представителна извадка и за COVID-19, тъй като двама от тях са болни. Той им пожела бързо оздравяване.

„Между анкетираните има трима, които никога не са ходили в Германия. Но това не е изследване за Германия, а по случай падането на Берлинската стена като германски, европейски и световен символ. Разликата между падането на Берлинската стена и падането на Тодор Живков бе по-малко от 24 часа. Впечатли ме тяхната наблюдателност. Успяваха да забележат детайли, които всъщност аз не съм забелязъл. Научих неща, които мислих, че са ми ясни. Рутинната работа беше доста, но в нито един момент не ми беше скучно. Преобладават като, че ли смесените чувства за прехода. Противоречивите оценка, клоняща обаче повече към положителна. Имаше и такива с леви виждания, които също споделиха своите гледни точки. Респектът, с който обаче всички се изказват за Германия е еднакъв“, заяви Иванов.

Събитието отрази областният управител Вълчо Чолаков, който дори зададе въпроси на Иванов след представянето му. Общинският съветник Иво Баев също присъства и обсъди с художника проекта. На презентацията бяха и част от анкетираните.

 

Очаквайте техните истории скоро в „Черноморски фар“.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
проф. Димитър Луджев-Големият проблем на българския преход е, че създадохме формална демокрация
  10.11.2020 15:12      

От нея прозира един партийно-клиентелистки модел на управление