Сряда, 10 Фев 2021
    
Бизнес

Българските картофи залежават по складовете

  09.11.2020 17:53  
Българските картофи залежават по складовете

Хиляди тонове български картофи са натрупани в складове или по полето, част от тях дори ще си останат неизвадени в нивите, причината - българските картофи са непродаваеми и няколко пъти по-скъпи от тези, произведени в останалите европейски страни.

За да се намери решение на проблема, който засяга стотици семейства и то в най-бедните райони на страната, Асоциацията на картофопроизводителите поиска спешна среща с премиера Бойко Борисов и със земеделския министър Десислава Танева.

Още в началото на Covid пандемията беше ясно, че производителите на картофи ще имат проблем. Това заяви пред БНР Тодор Джиков - председател на браншовата асоциация.

"Най-големият удар, породен от пандемията - заради затварянето на ресторантите и липсата на адекватен туристически сезон, се усети при производителите на картофи, вино и цветя", подчерта той.

Според него по-отговорно и по-внимателно трябва да се раздават пари, след като се направят обстойни анализи, за да може с по-малко пари да се покрият по-големите нужди, но у нас такъв анализ не е бил направен:

"В момента натискът е жесток. В Гърция извоюваха 250 евро на декар помощи, които свалиха цените на картофите до 5 евроцента на килограм. Сега всевъзможни търговци на картофи са в Гърция, купуват картофи и ги продават на българския пазар, а ценовият натиск е жесток".

Българските картофопроизводители са получили по около 80 лева на декар подпомагане по Covid мерките, каза Джиков.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
проф. Димитър Луджев-Големият проблем на българския преход е, че създадохме формална демокрация
  10.11.2020 15:12      

От нея прозира един партийно-клиентелистки модел на управление