Вторник, 28 Дек 2021
    
Бургас

Завърши учението „Посейдон 2020“

  06.11.2020 18:02  
Завърши учението  „Посейдон 2020“

В сградата на Конгресен център в пристанище Бургас се проведе непосредствен разбор-дискусия на проведеното българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2020“.

На разбора присъстваха командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, командирът на Втората постоянна противоминна  група на НАТО капитан II ранг Димитриос Катсоурас, командирите на групи и кораби, участващи в учението с изключение на командира на минен ловец „Цибър“, който остана в района на откритите по-рано морски мини от Първата и Втората световни войни и провеждаше действия по унищожаване на една от тях.

В края на конференцията флотилен адмирал Велков изказа своето удовлетворение от постигнатите по време на учението резултати и благодари от името на командира на ВМС и лично от свое име на участниците за предоставената възможност за усъвършенстване на нивото на подготовката на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на противоминни действия в коалиционен формат.

В района на Северен Несебърски залив днес беше извършено подриваване на стара морска мина. Мината е една от шесте бойни мини открити по време на планираната противоминна операция от минните ловци от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG2) по време на провежданото учение.

 Подриваването на морската мина бе извършено от водолазна група на минен ловец „Цибър” от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, който е в състава на SNMCMG2.

Поради лоши хидрометеорологични условия в района, утежняващи работата на екипажа, подриваването на останалите открити мини беше отложено за следващата седмица.

Именно действията в такъв коалиционен формат позволяват откриване на бойни мини останали от войните, което не е по силите на Военноморските сили на една отделна държава.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Водолаз: Шефът на Морска администрация ще отнесе вината за кризата, макар да не е виновен
  29.09.2021 15:39      

Трябва ни политика за морско спасяване, заяви Михаил Заимов