Сряда, 03 Фев 2021
    
Айтос Крими

Мустафа от Чукарка остава в ареста за смъртта на братовчедите си при пътен инцидент

  05.11.2020 16:38  
Мустафа от Чукарка остава в ареста за смъртта на братовчедите си при пътен инцидент

Бургаският апелативен съд не уважи жалбата на Мустафа Мустафа от с. Чукарка за промяна мярката за неотклонение от задържане под стража в по-лека и потвърди ареста му.

Мъжът е с най-тежката мярка за процесуална принуда след като бе привлечен като обвиняем за катастрофата от 25 септември т.г. край Айтос, при която загинаха двама от спътниците му Х.И. и Е.Ю., а третия И.М. получи телесни наранявания.

С Определение от 30 октомври 2020 г. Окръжен съд – Бургас е оставил без уважение молбата на защитника на Мустафа за изменение на мярката за неотклонение. В свое заседание Апелативен съд – Бургас потвърди съдебния акт като правилен и законосъобразен.

 В определението си апелативните съдии посочват, че безспорно  събраните до момента доказателства не променят обоснованото предположение, че обвиняемият Мустафа е съпричастен към престъплението, за което е предвидено наказание от три до петнадесет години лишаване от свобода.

Въззивният състав споделя извода, че не е отпаднала и опасността от укриване на обвиняемия. Твърденията, че Мустафа пребивава във Франция единствено, за да работи и представеното доказателство, че трудовата дейност там е прекратена, съдът намира за недостатъчни, за да отпаднат обективната възможност той да напусне страната и желанието му за това.

Предвиденото сериозно наказание за престъплението, извършените преди това нарушения на правилата за движение, придобития опит за пътуване и живот в чужбина са достатъчни да обосноват все още съществуваща реална опасност от укриване.

Необремененото съдебно минало, постоянния адрес и положителните данни за личността на Мустафа, заявената липса на претенции към него от родителите на починалите момчета, които са и роднини на обвиняемия, са обстоятелства вече обсъждани от съдилищата при първоначалното вземане на мярката, които не водят до нов правен извод.

Стана ясно и че срокът на задържане е в рамките на позволеното от закона. Все още не е изготвено заключението по назначената автотехническа експертиза, което ще детайлизира механизма на произшествието, степента на съпричастност на обвиняемия и може да наложи  преоценка на въпроса за адекватната мярка за неотклонение. Към момента взетата такава е съобразена със закона и доказателствата, се посочва в  постановения съдебен акт.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Ники Илиев - актьор, режисьор:Отдавна не съм играл в театъра
  04.11.2020 16:25      

Ники Илиев е роден на 10 октомври 1981 година в София. Зодия „Везни”. Син