Четвъртък, 04 Фев 2021
    
Общество

Здравните власти предлагат по-строги мерки в борбата с COVID-19

  05.11.2020 10:54  
Здравните власти предлагат по-строги мерки в борбата с COVID-19

Мерките срещу разпространението на COVID-19 трябва да се удължат и след 12 ноември, каквато е настоящата заповед. Това заяви доц. Ангел Кунчев по време на брифинга в Министерството на здравеопазването.

Здравните власти препоръчват дистанционно обучение за учениците от 5 до 12 клас. "Време е да се спрат всякакви дейности в учебните заведения, които са извън рамките на паралелка", заяви доц. Кунчев.

„Препоръчваме и прекратяването на извънкласните дейности от 1 до 4 клас. Препоръчваме на ВУЗ-овете да преминат на дистанционна работа. Изключение трябва да се направи за медиците и то за упражненията, като голяма част от студентите вече помагат като доброволци в отделенията за  COVID-19”, обясни доц. Кунчев.

"Крайно време е всички, които могат да работят дистанционно, да го правят", добави още той.

Ще бъдат направени препоръки максимум 50% от служителите да присъстват в офисите.

Обсъжда се и въвеждане на "зелен коридор" за пазаруване за хората над 65 г.

„Мисля, че трябва да се ограничи работата и на заведенията, които в момента не затворихме – до 22:00 часа. Това са заведенията за хранене”, допълни доц. Кунчев.

Предлага се и медицинският персонал, определен като контактен на коронавирус, да не се подлагат на 10-дневна карантина. След отрицателен тест, направен минимум на третия ден от контакта,  те следва да останат на работа, за да не останат болниците без персонал.

Последното  предложение е да се дадат правомощия на министъра на здравеопазването да командирова специалисти от различни здравни заведения. Така натоварването ще е по-равномерно и здравната система няма да е толкова натоварена.

В момента в болниците на България се лекуват 3200 души.

„Те получават пълната медицинска помощ включително медицинските препарати,  с които се лекуват хората от цял свят. На фона на тези хора е лесно да се намерят трима души, при които е имало забавяне на линейка или конфликт с лекар. Това създава впечатление за хаос. Къде е хаосът? В момента болничната помощ изнася цялата тежест на пандемията на гърба си. Това не е честно спрямо колегите, които не могат да се приберат при семействата си по цяла седмици и са ангажирани денонощно с грижите за болните с коронавирус”, заяви Кунчев.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Ники Илиев - актьор, режисьор:Отдавна не съм играл в театъра
  04.11.2020 16:25      

Ники Илиев е роден на 10 октомври 1981 година в София. Зодия „Везни”. Син