Сряда, 03 Фев 2021
    
Айтос Любопитно

Посетители тъпчат с лакомства маймунките в айтоския зоопарк

  05.11.2020 10:11  
Посетители тъпчат с лакомства маймунките в айтоския зоопарк

 

Всички харесваме Зоопарка. Харесват го и гостите от областта и страната, десетки хиляди го посрещат годишно. Оказва се обаче, че не са малко посетителите, които влизат през тежката дървена порта, без да са прочели табелите с елементарните изисквания за поведение пред клетките.

Факт е, че с годините забранителните табели в зоопарка стават все повече, за сметка на образователните. Табела с червени букви например, още на входа указва забрана за достъпа на домашни любимци. И е логично, щом искаш да видиш или да покажеш на детето си екзотичните обитатели, да се лишиш от компанията на кучето си. Елементарно е, но само ако се съобразиш с правилата. А касовата бележка за платена такса е документът, който доказва, че си влязъл в Зоопарка, за да ги спазваш. Това обаче не се явява причина за мнозина да водят в менажерията домашните си любимци - на повод или без повод, разказва управителят Росица Златева. Сещате се, че за кучетата без повод, е лесно да влязат в клетките и да създадат паника сред обитателите им. „За съжаление, правят го предимно млади хора и семейства с малки деца. С добронамерен тон им правим забележка, но се случва реакцията им да е арогантна, а нерядко - съпроводена с крясъци. И всичко това - пред собствените им деца. Лаят на кучетата внася напрежение, и часове след това животните не могат да се успокоят. Да не говорим за кучетата без повод, които влизат в екоклетките и дори собствените им стопани не могат да приберат. Редно е всеки, който иска да посети зоопарка, да се съобразява с елементарните забрани, въведени заради спокойствието на животните", коментира пред „Народен приятел“ Росица Златева.

Табелите „Не дразнете и не хранете животните" също са на видно място. Е, не е възможно да бъдат поставени на всяка клетка, но явно е необходимо. Защото храненето на животните е масово. „От непрекъснатото хранене с бонбони и сладки неща, маймуните ще хванат диабет. В клетките почти ежедневно намираме и парчета от огледала, метални предмети и даже бръснарски ножчета. Посетителите непрекъснато им подават каквото имат под ръка. Отказах се да гледам щрауси по същата причина. Един от тях умря, а при аутопсията се оказа, че стомахът му е кошче за боклуци - парчета от стъкла, опаковки, пластмаса, капачки. Това беше и причината за смъртта на животното", разказва още Златева.

Това, че в зоопарка не се допускат деца до 7 години без придружител е другото правило, което масово не се спазва. Да, малчуганите идват с придружители, но много от тях не осъзнават, че „очите им трябва да са на четири" при обиколка на клетките. „Случаят е съвсем пресен - от последния уикенд. Баща „залепи" детето си за мрежата на клетката на павианите и седна в беседката. А срещу него табелата - „Внимание, маймуните хапят". Не искаше или не можеше да я прочете, но тя се отнася особено за павианите, които са по-едри, а ако са раздразнени - и агресивни. Може да се случи непоправимото. Сложили сме и табели - „Не прескачай оградата - опасно за живота"! Това обаче, не е пречка за родителя да повдигне детето си и да го сложи точно до мрежата. Намират се и посетители, които не търпят съвети и напомняне. А в отговор излизат с контрапредложение - до всяка клетка да има човек, който да им обяснява какво трябва да правят. На тези посетители, аз предлагам да станат доброволци, тъй като екипът, който работи в зоопарка, не може да охранява всяка клетка", казва управителят.

Според Златева не се изискват усилия и никаква специална подготовка за нормалното ни поведение в зоопарка. Нужно е обикновено домашно възпитание. „Пуснали сме животни свободно из алеите. Много често обаче децата ги гонят или замерват с камъни, докато родителите пият кафе и водят разговори. Добре, че има и такива, които се сещат, че трябва да обяснят на детето какво да е отношението му към животните и птиците. Сега, свободно движещи се зайчета, пауни, кокошки и други дребни животни можете да видите само рано сутрин, когато още няма посетители. Започнат ли да пристигат, животните се крият, защото усещат заплаха.", обяснява Росица Златева.

Проблеми имало и с ползването на vending-автомата, въпреки подробния списък със стъпките, които трябва да следваш, за да си купиш напитка или лакомство. "Явно не са много тези, които четат. Апаратът е нонстоп блокиран, а всеки трети изплаква - елате, че ми глътна парите!", коментира още управителят. Златева е сериозно притеснена и от купищата боклуци, които посетителите трупат на територията на зоопарка през уикенда. "След като сме почистили основно в петък, каня ви да видите, в какво състояние е зоопаркът рано сутринта в понеделник", казва управителят, с надеждата, че четейки тези редове, все ще се намерият и хора, които да се замислят върху  простичките правила в зоопарка и необходимостта да ги спазваме.

НП


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Ники Илиев - актьор, режисьор:Отдавна не съм играл в театъра
  04.11.2020 16:25      

Ники Илиев е роден на 10 октомври 1981 година в София. Зодия „Везни”. Син