Събота, 30 Яну 2021
    
Любопитно

Суперензим „яде“ пластмаса

  01.11.2020 16:21  
Суперензим „яде“ пластмаса

инж. Николина МАНЧЕВА

Проблемът с отпадъците занимава умовете на огромен брой хора. Кампаниите, които се организират, разделното събиране, обучението по опазване на околната среда са полезни инициативи,но успехът по провеждането им е незначителен.

  В Университета в Портсмут, Великобритания, и Националната лаборатория за възобновяема енергия в САЩ е създаден суперензим, „ядящ” пластмаса. Това откритие може да доведе както до намаляване на замърсяването с пластмаса, така и на парниковите газове.

   Ензимът може да премахва пластмаса, използвана в опаковките на безалкохолните напитки и плодови сокове, както и биопластика на захарна основа.

    Същият екип от учени е открил ензим, особено важен за рециклирането. Този ензим не е биоразградим и може да издържи стотици години преди да се разложи. Той е комбиниран с друг и в резултат се образува мощен коктейл, който разгражда пластмасата  шест пъти по-бързо. По думите на проф. Джон Макгиън „това е значителен скок напред, защото пластмасата, която днес попада в океаните ни, ще изисква стотици години, за да се разпадне естествено. Чрез връщането на пластмасата към първоначалните градивни елементи, тя може да се използва повторно, намалявайки зависимостта от изкопаеми  горива ката нефт и газ.”

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте