Неделя, 07 Фев 2021
    
Бургас Култура

Бургаски творци подаряват книгите си на читалище

  01.11.2020 10:34  
Бургаски творци подаряват книгите си на читалище

Дона МИТЕВА

В месеца преди Деня на будителите четирима бургаски автори дариха най-новите си книги за библиотеката в читалище „Изгрев 1909 г.“. Творци, които са работили с буквите и словото за развиване на културата в Бургас цял живот. Това са Митко Джунгуров, учител по български език и литература. Той остави екземпляри  на „Шоколад с люти чушки”; Константин Корадов, който е завършил ВВУ „Георги Бенковски” в Долна Митрополия и е служил в Българска военна авиация - „Моделисимо... и шепот от графита" – поезия; д-р Радка Стоева, педиатър - „Белегът" - две новели и дванайсет разказа. Своята автобиография подари на читалището и композиторът Стефан Диомов – „Белите и черни клавиши на моя живот“.

Като прекрасен жест определят дарението на книги от страна на авторите читатели и работещи в читалището. Защото въпреки намаленото ДДС, което влезе в сила от 1 юли и очакванията след тази мярка книгите да струват по-малко и да се съживи замрелият заради коронавируса бизнес на издателите, всичко си е постарому.

Всеки, който е влизал в книжарница, за да купи книга за себе си или за подарък, вижда, че крайните цени не са помръднали надолу.

„13.50 лв. е средната цена на книга от последната фактура от 16 октомври със 17 книги“, дава пример секретарят на изгревското читалище Кристина Атанасова, като обяснява, че сред закупените има и детски книжки, които принципно струват по-малко.

И ако в обикновения бургаски дом все по малко място се отделя за домашната библиотека, която може да бъде заменена с онлайн изтеглени книги и прочетени на телефона или нарочно закупеното за целта устройство, то в читалищата и библиотеките няма как това да се случи.

„Кандидатствахме по проект  на Министерство на културата „Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност" - 2020 година и с нетърпение очакваме да бъдем одобрени за най-новите попълнения за фонда ни -  отраслова и художествена литература – 377 книги на стойност 5000 лв.“, обяснява секретарят на изгревското читалище. Като е наясно, че това със сигурност не може да покрие търсенето на читателите.

Читалищните библиотеки са с общообразователна насоченост, в тях се залага  предимно на художествената литература, но в никакъв случай не може да се каже, че се покриват всички искания и търсения от страна на посетителите.

„Много често при нас идват хора, които са чули реклама по радиото или телевизията на някоя нова книга или пък са членове на някоя от читателските групи, където се коментират най-новите издания. Те търсят точно определено заглавие. Невинаги можем да удовлетворим желанията им обаче, защото излиза много нова литература, а ние нямаме средства да закупуваме всичко“, казва Атанасова.

Говорим с жените от бургаското читалище за съвременните будители. Те са категорични, че има сериозен ренесанс към биографичните книги. И ако преди време те са се считали за скучни и досадни, сега са много търсени. И то точно такива за влиятелни и популярни личности в  културата на XX и XI век – български и  световноизвестни  музиканти,   общественици, художници, актьори и писатели, които според тях са и съвременните будители. Хората, които са определяли и определят посоките на културата и изкуството в съвременния живот.

„Главни герои в тези биографични или автобиографични са съвременните будители и любимци на публиката днес. Такива са актьорите Тодор Колев, Стоянка Мутафова, Павел Попандов, футболистите Христо Стоичков, Димитър Бербатов, алпинистът Боян Петров, големият Стефан Данаилов, невероятната Лили Иванова и др. От световните имена търсени са книгите за Мария Шарапова, принцеса Даяна, Мишел Обама, Ален Делон, Тръмп, Моника Белучи, Брус Ли и др“, обясняват от читалище „Изгрев“.

Според запознати, единствената полза от променената ставка на данъка на книгите не е за крайния потребител, а е за големите издателства.

Затова  библиотеката си остава мястото, в което се съхраняват десетки хиляди заглавия от българската и световната литература и всеки активен читател може да намери нещо, с което да осмисли свободното си време и да се потопи в аромата на хартиеното тяло на книгата, вместо турските сериали и новините за Корона-та.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Ники Илиев - актьор, режисьор:Отдавна не съм играл в театъра
  04.11.2020 16:25      

Ники Илиев е роден на 10 октомври 1981 година в София. Зодия „Везни”. Син