Сряда, 29 Дек 2021
    
Спорт

Феновете на „Нефтохимик“: Не е наша работа да издържаме клуба

  30.10.2020 17:02  
Феновете на „Нефтохимик“: Не е наша работа да издържаме клуба

Михаил КОЛЕВ

 

Все по-сложна става ситуацията във футболния „Нефтохимик“ (Бургас). Както стана ясно, наскоро Община Бургас, която е с 80,82% дял в клуба, излезе от управлението му. Същото направи и бизнесменът и друг акционер Павел Бошнаков, който подари акциите си на Общината, но съвсем логично тя ги отказа. Така акциите отидоха в другия акционер в клуба, лицето на СНЦ „Нефтохимик“, което се ръководи от феновете на тима. Ако и те се откажат от своите акции, то трябва да се търси нов собственик на „шейховете“. До момента единствено бизнес дамата Анелия Златкова е изявила желание за това.

Според Николай Стоянов, председател на фен клуба на „Нефтохимик“, не е работа на привържениците да издържат клуба и да му намират собственик, тъй като до сегашното положение се е стигнало, поради лошо управление на отбора от страна на Общината.

„Нашата позиция е ясна, ние тълкуваме решението на Община Бургас като бягство от отговорност. Нито Сдружението, нито Анелия Златкова имат ресурса да управляват клуб от калибъра на „Нефтохимик“. Ние не желаем на всяка цена Общината да бъде собственик, даже личното ми мнение е, че това беше кардинална грешка, когато се случи през 2016 година. Може би стратегически правилно и за двете страни е именно това да не се случва занапред. Но нека не забравяме, че Община Бургас придоби „Нефтохимик“ без нито лев задължения, управлява го лошо, клубът изпадна на два пъти през тези 4 години, а сега е с дългове, които бяха натрупани заради лош мениджмънт. Ето затова не е работа на феновете да събират пари и да плащат борчовете и заплатите, които някой друг с лошото си управление е натрупал.

Ако Община Бургас не може да бъде гарант за чисто и прозрачно управление на свое дружество, как трябва да тълкуваме тогава управлението на цялата община или държава? Бягството в никакъв случай не е решение на спортната криза, в която се вкара сама Общината през периода 2006-2020. Нашето желание беше стабилизиране и краткосрочна стратегия, защото в този си вид клубът няма как да привлече инвеститори.

Аз съм бургазлия и данъкоплатец и имам пълното право да негодувам за това, че Общината съсипа моя отбор. Съсипа паралелно с това хандбала в Бургас, щангите, борбата, женския и мъжкия баскетбол. Съсипа и изгуби стадионите“, каза още Стоянов.

Пред феновете бизнесменът Павел Бошнаков е обявил, че не иска повече да бъде акционер в „Нефтохимик“. Той все пак е готов да дава по 100-120 000 лева на година, но при положение, че Сдружението придобие акциите.

Николай Стоянов е категоричен, че каквато и да бъде съдбата на „Нафтата“, марката няма да бъде заличена и рано или късно пак ще бъде създаден с името „Нефтохимик“. „Отбор с фенове никога не умира“, добави още привърженикът.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Водолаз: Шефът на Морска администрация ще отнесе вината за кризата, макар да не е виновен
  29.09.2021 15:39      

Трябва ни политика за морско спасяване, заяви Михаил Заимов