Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бургас

Пясъкът от плажа крие рискове

  30.10.2020 14:01  
Пясъкът от плажа крие рискове

Дона МИТЕВА

 

Защо да се откажем от опакованите храни и напитките в пластмасови бутилки, обясняват бургаски студенти. По време на Деня на младия учен, който организира Факултетът по природни науки на Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров" една от най-интересните лекции бе тази на третокурсниците Виолета Желева и Красимир Гяуров за микрополимерите по Българското Черноморско крайбрежие.

Микрополимерите се съдържат в бутилките от безалкохолно, кутиите за сокове, пластмасовите чашки, опаковките от лекарства, сламките, козметичните шишенца и къде ли не. Те са дори в детските играчки, които носим на плажа, за да се забавляват малките. Техният размер е до 5 милиметра и присъстват от морската повърхност през водата до морското дъно. А са опасни за животните и човека, защото повърхността им пренася и разпространява патогени, свързани с човешки заболявания. Те причиняват дразнене на кожата, респираторни проблеми, сърдечно-съдови заболявания, стомашно-чревни проблеми, репродуктивни проблеми, ракови заболявания.

Амбициозните бургаски студенти  правят своите изследвания по методика на Мисисипски държавен университет. Изследваният пясък е от плажовете „Аспарухово“,  Северен плаж - Поморие, Централен плаж - Бургас и от залива Вромос.

Пясъкът, който е необходим за изследването, преминава през сито с размер 5 мм, за да се отстранят по-едрите отпадъци. А самите проби се съхраняват в пликове с цип при еднакъв режим.

Младите експериментатори подробно обясниха за координатите, от които са взети пробите от четирите плажа, както и за това как е направено самото изследване, което е чистата технология на експеримента. Но по-важни са изводите, които споделят с присъстващите.

Анализът на резултатите показва, че в пробите от залива Вромос, който е обект на незаконно къмпингуване през лятото и не е концесионен, се отличават от останалите. Пробите с пясък, взет от там, са силно замърсени с различни по размери и състав полимерни отпадъци. Причината е в това, че пясъчната ивица там не се почиства.

 В пробите пясък от плаж „Аспарухово“, Северен плаж – Поморие и Централен плаж – Бургас са открити минимални сходни количества микрополимери. Те са концесионирани и се почистват редовно.

На плажовете, които са обект на периодично почистване, не са открити микрочастици от различни полимери, забележими с просто око. Основният извод, който правят студентите, е, че усилията, свързани с минимизиране употребата на полимерни материали за еднократна употреба и акциите, свързани с почистването на плажната ивица, могат да доведат до подобряване на екологичното състояние на плажовете по Българското Черноморско крайбрежие и възстановяване на местообитанията.

Студентите отправиха препоръки към деца и възрастни, които  обичат морето и природата като цяло, как да използват по-малко пластмаса. Едни от основните съвети са да се откажат от еднократните чашки и торбички, вместо тях да се използват текстилни чанти за пазар и лични чаши и бутилки за многократна употреба, да се избягват стоките с готови опаковки, а вместо тях да се вземат насипни. И не на последно място да се рециклира.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил