Понеделник, 27 Дек 2021
    
Бургас

Проф. Станислав Симеонов: Супер компютър ще обработва масивна база данни

  29.10.2020 17:42  
Проф. Станислав Симеонов: Супер компютър ще обработва масивна база данни

Георги РУСИНОВ

 

Научният ръководител на проекта проф. Станислав Симеонов даде повече подробности за всяка една от лабораториите и дейностите, които ще се извършват в тях. Първата – прототипната, той обяви като уникална за проекта.

„Една от целите й е да прототипираме някои от разработките на колегите от Техническия университет и част от идеите на колегите от Софийски университет, и на тези от Русе и Шумен. Тази лаборатория ще бъде снабдена с много модерна техника – автоматични плейсери, в комбинация с поточна линия, която ни дава възможност и за частично производство“, каза той.

Намерение на научния екип е да се свърже и с бизнеса в община Бургас.

„Повечето знаят за тази лаборатория и ме питат докъде стигнахме. В самата лаборатория сме предвидили още няколко елемента за механични сглобки. Идеята е прототипите да могат да се сглобяват на място, след което да се верифицират и сглобяват на място“, добави той.

В лабораторията по реално време задачите ще са много.

„Там ще ползваме хуманоидни роботи, които вече са при нас, имат някои основни функции и започнахме тяхното програмиране. Смятаме да преминем и върху хетерогенни системи – GSM, компютри, таблети, лаптопи. Няма значение, ние работим  на системно ниво. Ще могат да се комбинират и различни процесори“, обясни проф. Симеонов.

Третата лаборатория също ще е под негово ръководство, но няма да работи в нея.

„Там ще се работи по една моя много стара страст – паралелното програмиране. Още от 92-ра се занимавам с това. Тук имаме възможност да вкараме доста силен компютър – 32- процесорен. На него ще имаме възможност за обработка на големи масиви данни и да можем да ги съчетаем с изкуствения интелект“, уточни научният ръководител.

Последната – четвъртата лаборатория ще е за биосензори.

„Колегите там ще се занимават предимно с води, почистване на води, биосензори. Основно ще генерират голямо количество данни, което ние ще обработваме на базата на интелигентни методи“, посочи проф. Симеонов.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 Млад мъж, спасен в Ковид-реанимацията на УМБАЛ Бургас: подценявах опасността
  28.09.2021 11:08      

Пореден успех в лечението на пациенти с Ковид-19 отбеляза реанимацията на УМБАЛ Бургас. Мл