Вторник, 01 Дек 2020
    
Бургас

Проф. Станислав Симеонов: Супер компютър ще обработва масивна база данни

  29.10.2020 17:42  
Проф. Станислав Симеонов: Супер компютър ще обработва масивна база данни

Георги РУСИНОВ

 

Научният ръководител на проекта проф. Станислав Симеонов даде повече подробности за всяка една от лабораториите и дейностите, които ще се извършват в тях. Първата – прототипната, той обяви като уникална за проекта.

„Една от целите й е да прототипираме някои от разработките на колегите от Техническия университет и част от идеите на колегите от Софийски университет, и на тези от Русе и Шумен. Тази лаборатория ще бъде снабдена с много модерна техника – автоматични плейсери, в комбинация с поточна линия, която ни дава възможност и за частично производство“, каза той.

Намерение на научния екип е да се свърже и с бизнеса в община Бургас.

„Повечето знаят за тази лаборатория и ме питат докъде стигнахме. В самата лаборатория сме предвидили още няколко елемента за механични сглобки. Идеята е прототипите да могат да се сглобяват на място, след което да се верифицират и сглобяват на място“, добави той.

В лабораторията по реално време задачите ще са много.

„Там ще ползваме хуманоидни роботи, които вече са при нас, имат някои основни функции и започнахме тяхното програмиране. Смятаме да преминем и върху хетерогенни системи – GSM, компютри, таблети, лаптопи. Няма значение, ние работим  на системно ниво. Ще могат да се комбинират и различни процесори“, обясни проф. Симеонов.

Третата лаборатория също ще е под негово ръководство, но няма да работи в нея.

„Там ще се работи по една моя много стара страст – паралелното програмиране. Още от 92-ра се занимавам с това. Тук имаме възможност да вкараме доста силен компютър – 32- процесорен. На него ще имаме възможност за обработка на големи масиви данни и да можем да ги съчетаем с изкуствения интелект“, уточни научният ръководител.

Последната – четвъртата лаборатория ще е за биосензори.

„Колегите там ще се занимават предимно с води, почистване на води, биосензори. Основно ще генерират голямо количество данни, което ние ще обработваме на базата на интелигентни методи“, посочи проф. Симеонов.


Анкета

Притеснява ли ви втората вълна от коронавирус?


Резултати

Мнения

Мнения
Доц. д-р Хюсеин Йеменджиев: Надявам се уредът ни за измерване на качеството на водата да се произвежда серийно
  29.11.2020 18:49      

Преподавателят във ВХТИ, заедно с колегата си проф. Валентин Ненов, са създатели на уникалното устройство